Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Vincent van Roon, 8 apr 2018 10:15

Top-10 Amerikaanse aandelen met uitzonderlijke koersbeweging op één maartse dag

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Er is vaak veel spektakel te vinden op de Amerikaanse lokale aandelenmarkt. Sommige aandelen schieten tientallen procenten omhoog, andere halveren juist na negatief nieuws. Onderstaand de tien meest in het oog springende Amerikaanse aandelen die in maart op dagbasis een enorme koersbeweging hebben laten zien.

Astrotech (ASTC) +52%

Astrotech, een bedrijf dat technologische innovaties ontwikkelt, bracht goed nieuws voor de luchtvaart. In 2007 verplichtte de wet van de Commissie van 9/11 dat honderd procent van de luchtvracht die in passagiersvliegtuigen wordt geladen, op explosieven moet worden gescreend. Tot dusver gaat deze controle nog niet soepel, want geregeld vinden er explosies plaats in sorteercentra, zoals laatst in Austin-Bergstrom bij FedEx. Astrotech heeft een systeem ontwikkeld, genaamd Tracer 1000, dat nu is toegelaten door de Transportation Security Administration (TSA). Als dit systeem wereldwijd wordt uitgerold, ontstaat een enorme kaskraker voor Astrotech. Niet voor niets zetten beleggers het aandeel direct 52% hoger.

Edge Therapeutics (EDGE) -89%

Aandelen Edge Therapeutics daalden maar liefst 89% nadat de Amerikaanse Data Monitoring Committee een negatieve beoordeling heeft gegeven voor EG-1962, een middel tegen aSAH, een bepaald type hersenbloedingen. Het middel bevindt zich in de laatste ontwikkelingsfase, fase3. Omdat Edge Therapeutics geheel afhankelijk is van EG-1962 is het niet vreemd dat beleggers het aandeel massaal dumpten tegen de laagste koers ooit. Het aandeel ging eind 2015 naar de beurs voor $11 en kende destijds direct een koersverdubbeling. De huidige koers van iets meer dan een dollar geeft de huidige situatie weer en geeft weinig vertrouwen voor de toekomst. Edge Therapeutics zal moeten hopen lichtpunten te vinden in het middel EG-1962, of anders van voor af aan moeten beginnen met het vinden van een nieuw medicijn.

Euro Tech Holdings (CLWT) +32%

De Chinese retailer Euro Tech Holdings veerde sterk op nadat het bedrijf bekendmaakte zijn 20%-belang in Zhejiang Jiahuan Electronics Co te verkopen. Het gaat om een bedrag van RBM31.312.500, oftewel $4.977.748. Dat is geen bedrag dat een aandelenkoers in beweging kan zetten, zou je in eerste instantie verwachten. Het betreft echter een zeer klein bedrijf; de beurswaarde van Euro Tech Holding is een schamele $5,4 mln. Dat beleggers het bedrijf na dit nieuws hoger waarderen is dan ook geen verrassing. Het is nu de vraag wat Euro Tech Holdings gaat doen met het te ontvangen bedrag. Gaat het bedrijf investeren? Of gaat men aandeelhouders trakteren op een megadividend? Gezien het om een zeer klein bedrijf gaat en Chinese bedrijven daarnaast vaak erg terughoudend zijn met het geven van informatie, kan het weleens een tijd duren voordat er duidelijkheid komt. Het aandeel zal daarom voorlopig erg volatiel blijven door speculaties.

Dario Health (DRIO) +42%

Dario Health is een bedrijf dat zich richt op gezondheid door middel van digitale toepassingen, voornamelijk via mobiele telefoons. Dario Health ontving in maart een FDA-toestemming voor een glucosemeter voor op de iPhone 7, 8 en X. Hiermee kunnen diabetici via hun eigen telefoon hun glucose meten. Dit is een enorme doorbraak die wereldwijd veel bekendheid zal opleveren. Het kleine apparaatje kan worden gekoppeld aan de mobiele telefoon via de koptelefoonaansluiting of lightning-connector. Er werden flinke eisen gesteld aan dit apparaatje door de FDA, maar het is dan uiteindelijk toch gelukt daaraan te voldoen. Met deze toestemming kan het systeem vanaf het tweede kwartaal van dit jaar worden verkocht in de VS. In een later stadium hoopt Dario Health de verkoop uit te breiden naar de rest van de wereld. Beleggers zien het enorme wereldwijde potentieel en zetten het aandeel 42% hoger.

Finish line (FINL) +31%

Aandelen Finish Line werden flink hoger verhandeld nadat het Britse Sports Fashion Ltd. een overnamebod deed van $13,50 per aandeel op de detailhandelaar van atletische schoenen. Finish Line wordt daarmee gewaardeerd op $558 miljoen. Beleggers denken echter dat het bod te laag is en daarom schommelt het aandeel inmiddels boven het biedingsbedrag. De komende weken zal duidelijk worden of beleggers hun zin krijgen met een hoger bod dan het huidige.

Net Element (NETE) +81%

Het aandeel Net Element steeg flink toen bekend werd dat Jon Najarian toetreedt tot het bestuur van Net Element. Najarian is een bekende zakenman in de VS en is wekelijks te zien in verschillende programma’s van de businesszender CNBC. Net Element is een onderneming die zich wereldwijd bezighoudt met betalings- en transactie-oplossingen. Najarian houdt zich bezig met moderne technologische oplossingen zoals blockchaintechnologie. Hij is onder meer eigenaar van de veel bezochte website Investitute en heeft 271.000 volgers op Twitter. Beide partijen denken dat deze samenwerking Net Element naar een hoger plan zal tillen en gezien de enorme koersstijging denken beleggers er hetzelfde over.

AutoWeb (AUTO) -42%

Het aandeel AutoWeb noteert rond de laagste koers sinds zijn bestaan door sterk tegenvallende bedrijfscijfers. AutoWeb is actief in de VS als marketingbedrijf voor de automobielsector. Zowel omzet als resultaat gaan hard omlaag. De omzet over 2017 daalde van $156,7 miljoen naar $142,1 miljoen en onder streep resulteerde een jaarverlies van $65,8 miljoen inclusief afschrijvingen. Deze neergaande lijn zorgde tegelijkertijd voor het aftreden van zowel de ceo als de cfo. Met ook nog eens een adviesverlaging van een analist was dit aanleiding voor beleggers om het aandeel massaal te dumpen.

Odyssey Marine (OMEX) +260%

Het bedrijf Odyssey Marine Exploration, dat zich in oceanen onder meer bezighoudt met ontdekking, ontwikkeling en winning van delfstoffen, kwam plots flink in de belangstelling van beleggers te staan na een uitspraak van de Hoge Raad van Mexico. Odyssey is samen met Exploraciones Oceanicas eigenaar van het project Don Diego voor de winning van fosfaatzand bij Mexico. Eerder werd het project stilgelegd nadat uit milieuoverwegingen de vergunning werd ingetrokken. De koers van Odyssey explodeerde nu juist nadat de vergunning toch werd afgegeven. Ceo Chris Castle: ‘Dit is het beste nieuws sinds december 2013, toen we onze mijnbouwvergunning kregen.’

Vascular Biogenics (VBLT) -62%

Aandelen van het in Israël gevestigde Vascular Biogenics kelderden nadat het bedrijf teleurstellende testresultaten bekendmaakte voor zijn kandidaat-medicijn VB-111 voor de behandeling van glioblastoom (hersenkanker). VB-111 is het enige medicijn dat Vascular in ontwikkeling heeft, en daarom is het koersverlies te begrijpen. Vascular gaat nu onderzoeken of het middel tegen andere vormen van kanker kan worden gebruikt. De matige kaspositie brengt het biotechbedrijf aan het wankelen en het is maar de vraag of er, met dit laatste nieuwsbericht, een investeerder kan worden gevonden om het bedrijf in leven te houden. Het toenemende aantal short-posities, inmiddels 10% van het aandelenkapitaal, is weinig bemoedigend.

Innovative Biopharmaceutical (INNT) +185%

Zonder nieuws spoot het aandeel Innovate Biopharmaceuticals op de eerste maandag van maart rond het middaguur omhoog van $6 naar $14. Wat was hier gaande? Enkele weken eerder werd bekend dat het verst in ontwikkeling zijnde kandidaat-medicijn Larazotide vanaf april zijn fase 3 in gaat. Heeft de stijging daar iets mee te maken? Of speelt er iets achter de schermen rond de twee andere kandidaat-medicijnen, voor behandeling van leverontsteking en de ziekte van Crohn? Op 13 maart presenteerde het bedrijf de vorderingen van zijn medicijnen op de Cowen Healthcare Conference in Boston, maar ook daar is geen nieuws naar buiten gekomen. Tot op de dag van vandaag gaat het speculeren door. Het aandeel blijft intussen alleen maar verder stijgen. Op 6 april noteerde het aandeel $34. Zijn het insiders die meer weten of zijn er overnamegeruchten? Op Twitter wordt het aandeel goed gevolgd en volgers denken dat een short-squeeze het aandeel sterk hoger zette. Veel partijen hadden namelijk een zeer grote short-positie in het aandeel. Of dat de reden is van deze rare koersbeweging zal later blijken in het short-register. Vroeg of laat zal er nieuws komen en wellicht kan dan deze vreemde koersexplosie worden verklaard.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!