Janus Henderson kiest voor Australië, Canada en Zweden - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 7 apr 15:45

Janus Henderson kiest voor Australië, Canada en Zweden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Janus Henderson heeft in februari de ‘duration’ in de strategische obligatieportefeuilles verhoogd via tienjaars staatsobligaties uit Australië, Canada en Zweden.

De belangrijkste overeenkomst tussen deze landen is volgens Janus Henderson dat ze sterk afweken van de trend in de meeste ontwikkelde landen. Consumenten bouwden daar de afgelopen jaren hun schulden af. De schuldopbouw wijst erop dat de drie economieën in een late fase van de cyclus terecht zijn gekomen. Dat maakt ze structureel kwetsbaarder voor een stijgende rente. De vastgoedcyclus lijkt in de drie landen gelijktijdig te hebben gepiekt in 2017. Dat heeft geleid tot politieke en financiële instabiliteit, met strengere hypotheekregels en aanvullende vastgoedbelastingen als gevolg.

Excessen

Janus Henderson ziet ook excessen in de bankensector. Deze is in de drie economieën verdubbeld in omvang en beslaat nu 20% van de marktkapitalisatie. Dit was volgens de analisten bij eerdere vastgoedbubbels een sterk waarschuwingssignaal.

Australië heeft, meer dan de andere twee, last van een inflatie die lager is dan de doelstelling en lonen die niet stijgen. Ook heeft het land slechts miniem geprofiteerd van de wereldwijde economische groei in 2017. In Canada ziet Janus Henderson dat de markt overdreven heeft gereageerd op de recente renteverhoging met 75 basispunten. Daarnaast was de verkrapping van de financiële condities al in gang gezet door een sterke valuta, hogere lange rente en nieuwe regelgeving voor hypotheken. Zweden heeft volgens de analisten dezelfde structurele problemen en worstelt ook met een hoge schuldenlast bij huishoudens, een inflatie die aanhoudend lager is dan de doelstelling en looninflatie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles