Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 7 apr 2018 10:21

10 vragen aan Marco Monster

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Marco Monster (41) werkt als fiscalist en belegt al sinds zijn achttiende. Hij maakt zich zorgen over de schuldenberg en wil zijn posities afbouwen voordat er een nieuwe beurscrash komt.

1 Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Ik was al van jongs af aan geïnteresseerd in economie en de aandelenmarkt. Op 18-jarige leeftijd begon ik aan mijn eerste baan en kreeg ik de financiële middelen om te gaan beleggen. Ik belde naar de Postbank om mijn eerste order door te geven. Heel ouderwets. Dat ik jong ben begonnen werkt in mijn voordeel, daardoor kan ik profiteren van het rente-op-rente effect.’

2 Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Ik vind het gewoon leuk en interessant. Daarnaast probeer ik natuurlijk rendement te behalen met mijn beleggingen. De afgelopen decennia heb ik hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt. In 2008 leerde ik dat je ook winst kunt maken bij een diepe crisis op de beurs. Helaas was ik niet short gegaan.’

3 Wat was uw grootste succes?
‘In de huidige markt is het niet moeilijk om succes te hebben. Mijn grootste succes is daarom Apple, dat ik in 2008 kocht. In die tijd kwam de eerste iPhone in Nederland op de markt en die heb ik meteen gekocht. Ik was onder de indruk van dit innovatieve product en heb meteen aandelen Apple gekocht omdat ik ben van mening dat je moet beleggen in bedrijven die je snapt en potentie hebben. Andere successen zijn Skechers (schoenen met foamzolen) en Activision Blizzard (computerspelletjes).’

4 Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Ja, dat was het bedrijf InnoConcepts, dat ik nota bene had gekocht na een positief advies van Beleggers Belangen. Ik kocht het aandeel voor ongeveer €17 en vervolgens ging de koers alleen maar naar beneden. In eerste instantie begreep ik er niets van. Tot ik las dat er geknoeid was met de boeken. Uit de technische analyse in Beleggers Belangen bleek dat InnoConcepts zou dalen tot €10,70 en daarna in een vrije val zou raken. Toen heb ik meteen verkocht op €13. Dan moet je je verlies nemen.”

5 Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?
‘Ongeveer een uurtje per dag, meestal ‘s avonds. Ik lees Het Financieele Dagblad en Beleggers Belangen en op internet bezoek ik onder andere de site van CNN Money en lees ik blogs van internationale dividend-investeerders.’

6 Wat is uw beleggingsstijl?
‘Eigenlijk heb ik geen specifieke strategie. Ik koop aandelen van bedrijven waar ik vertrouwen in heb. In de bankensector investeer ik bijvoorbeeld niet. De bedrijven in mijn portefeuille zijn vaak innovatief en komen veelal uit de technologische sector, bijvoorbeeld Alphabet (Google), Facebook, Tesla en Apple natuurlijk. Dat zijn bedrijven die het verschil kunnen maken. Ik ben niet actief op zoek naar dividend­aandelen, maar soms geeft redacteur Menno van Hoven een tip over een bedrijf dat ik niet in het vizier heb, waardoor ik mij laat overtuigen.’

7 Wat is uw grootste ergernis?
‘Het is niet echt een ergernis, maar ik stoor mij soms aan de goeroes die zich op de borst kloppen met hun successen. Het afgelopen jaar heeft immers iedereen rendement behaald, dus hun borstklopperij is overdreven.’

8 Welke belegger bewondert u het meest?
‘Menno van Hoven en Karel Mercx, redacteuren van Beleggers Belangen. Menno van Hoven waardeer ik vanwege zijn zoektocht naar nieuwe dividendaandelen. En Karel Mercx volg ik graag vanwege zijn kritische blik op de macro-economie in de wereld. Ik ben zelf ook zeer kritisch over sommige economische aspecten. Zo is de schuldenberg nog nooit zo hoog geweest als nu en zijn er hedgefunds die zwaar gefinancierd op de aandelenmarkt actief zijn. Dat zijn de risico’s van deze tijd.’

9 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Vooral een volatiele beurs. De Amerikaanse beurs kan nog hooguit 5 tot 10% omhoog, maar wel 15% omlaag. Op de korte termijn verwacht ik nog geen crash, maar ik ben wel bezig om mijn posities af te bouwen. Uiteindelijk wil ik grotendeels liquide zijn voordat er een ‘downswing’ op de beurzen komt. Ik heb er geen moeite mee om daardoor winst te missen.’

10 Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Volg altijd je eigen gevoel. Kijk om je heen naar de ontwikkelingen in de maatschappij en ontdek of er bedrijven zijn die daarop inspelen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!