Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 6 apr 2018 09:51

Redactietips 2018: bergafwaarts na januari

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De aandelenmarkt piekte al vroeg in het eerste kwartaal. In de vierde week van januari bereikten de S&P500, de MSCI World, de MSCI Europe en de MSCI Emerging Markets de hoogste stand van dit jaar. Vanaf januari ging het bergafwaarts. In dit beursklimaat behaalde de ‘portefeuille’ van mijn zeven tips een verlies van 1,9%. Dat is maar weinig beter dan de AEX Total Return Index (-2,3%) en de MSCI World Index (-3,4% in euro’s).

Novartis (29 MAART: CHF77,26)
De koers van Novartis piekte eind januari, kort na de jaarcijfers, op CHF87,74 en viel daarna CHF10 terug. Het farmabedrijf presteert echter keurig volgens (mijn) verwachting. In franken ligt het rendement van Novartis op -2,9%, in euro’s op -3,3%.

Thyssenkrupp (29 MAART: €21,19)
Verreweg mijn meest speculatieve tip, en de grootste verliezer (-11,9%) in het eerste kwartaal is ThyssenKrupp. De ombouw van het Duitse conglomeraat vraagt meer tijd dan gehoopt, maar moet op termijn tot een duidelijk hogere koers kunnen leiden.

Pearson (29 MAART: 749p)
De Britse educatieve uitgever Pearson is net als ThyssenKrupp een herstelkandidaat. De jaarcijfers en vooruitzichten stemmen hoopvol. Het rendement dit jaar is 1,8% in ponden en 3,2% in euro’s.

Comgest Emerging Markets fonds (29 MAART: €34,73)
Na een sterk 2017 staat het Comgest-fonds dit jaar op -5,6%. Voor de langere termijn blijven de relatief laag gewaardeerde aandelen uit opkomende landen aantrekkelijk.

iShares Biotech ETF (29 MAART: $106,74)
De naar beurswaarde gewogen iShares Biotech ETF kende een stabiel kwartaal, maar bleef wel weer achter bij de gelijk gewogen SPDR S&P Biotech ETF. Het rendement is dit jaar vlak in dollars, maar door de verzwakking van de dollar -2,2% in euro’s.

Randstad (29 MAART: €53,42)
Randstad was met een plus van 8,3% mijn best renderende tip. De uitzender verhoogde het reguliere dividend met 9,5% tot €2,07 (het aandeel ging 29 maart ex-dividend). In het derde kwartaal volgt, zoals ik had gehoopt, nog een extra uitkering van €0,69.

iShares MSCI EMU Small Caps ETF (29 MAART: €200,50)
Deze ETF, die het rendement van een index van kleinere aandelen uit de eurozone volgt, verloor dit kwartaal 1,6%. Dat was beter dan een ETF op een index van grote aandelen uit de eurozone (-2,8%) of op de pan-Europese MSCI Europe Index (-4,1%).

BEST RENDERENDE TIP:
Randstad
+8,3%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!