Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 6 apr 2018 11:55

Beurzen vandaag: ASML schrikt en Trump tweet

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: weer meer tweets van Trump, ASML lager door Samsung en DPA komt eindelijk met de jaarcijfers.

NEDERLAND

De tweets van Trump lijken wel belangrijker dan welk economisch of financieel cijfer dan ook. De beurzen openden vanmorgen lager door wederom een tweet van Trump over importheffingen voor Chinese producten. In Nederland viel het wel mee, de AEX opende ongeveer een derde procent lager.

ASML is de grootste daler van de AEX. De oorzaak is waarschijnlijk een update van Samsung. Het ziet er op het eerste gezicht allemaal prima uit. Maar sommigen zien in het korte bericht tekenen dat de chipmarkt zal gaan wegzakken.

Detacheringsbedrijf DPA heeft vanmorgen eindelijk de jaarcijfers gepubliceerd. Door een reorganisatie kon het bedrijf de cijfers niet eerder publiceren.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • KPN +1,2%
 • Altice +0,8%
 • Vopak +0,8%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • AMG -2,6%
 • ASML -2,3
 • Fugro -1,6%

EUROPA

De Eurostoxx50 Index opende ruim een half procent lager vanmorgen. De grootste daler is Daimler, maar dat komt doordat het aandeel vandaag ex-dividend is gegaan. Het dividend is €3,65, ruim 5% van de waarde van het aandeel.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Engie +0,4%
 • Axa +0,4%
 • Telefónica +0,3%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Daimler -5,4%
 • ASML -2,1%
 • BBVA -1,7%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones sloot gisteren positief, met een plus van 1,0%. Dat was voordat Trump de tweet verstuurde waarin hij dreigt met nog meer importheffingen voor China. Pfizer was een van de weinige dalers. Het medicijnenbedrijf kreeg een adviesverlaging van Barclays. Boeing was een grote stijger, waarschijnlijk door opmerkingen van analisten dat de ‘heffingenstrijd’ tussen China en de VS zal afnemen. Dit was ook vóór de tweet van Trump.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Dow DuPont +2,8%
 • Boeing +2,7%
 • Chevron +2,5%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Pfizer -1,1%
 • Procter & Gamble -0,3%
 • IBM -0,1%

GRAFIEK VAN DE DAG

De beurs lijkt geobsedeerd te zijn door het over en weer geschreeuw over importheffingen tussen de VS en China. De VS importeert van alle handelspartners het meest uit China, ongeveer $500 mrd per jaar. Volgens de Wereldbank bedroeg de totale wereldhandel in 2016 $16 biljoen. Door de economisch groei zal dat dit jaar waarschijnlijk een stuk hoger liggen. De Chinese import in de VS is dus goed voor 3% van de totale wereldhandel. Belangrijk, maar niet zo belangrijk dat beleggers in een stuip moeten schieten zodra er over heffingen wordt gepraat.

AGENDA

Vrijdag 6 april:

14:30 VS, Non Farm Payrolls (loonstroken ex agrarische sector), verwacht 193k, vorig 313k

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!