Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 5 apr 2018 11:45

Redactietips 2018: klaar voor de klap

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Ik heb geen flauw idee wanneer aandelen wereldwijd stoppen met stijgen. Mijn redactietips heb ik daarom omgevormd tot een portefeuille die het in opgaande markten iets slechter zouden moeten doen dan wereldwijde aandelen en in neergaande markten veel beter.

Sinds najaar 2015 heeft mijn portefeuille een rendement gegeven van 33,30%. Daar staat een rendement tegenover van 26,44% voor wereldwijde aandelen, gemeten aan de hand van de MSCI World Index.

DB Crude Oil Double Short ETN
(29 MAART: $73,50)
Mijn shortpositie in olie is met stip mijn slechtste positie in 2018. De DB Crude Oil Double Short ETN (ISIN: US25154K8099) daalde in het eerste kwartaal van 2018 met precies 19%. Elke keer als de economie in de Verenigde Staten in een recessie glijdt, valt de olieprijs als een baksteen naar beneden. De huidige expansiefase is een van de langste sinds 1785. Het is een kwestie van wachten voordat de conjunctuurcyclus draait.

VanEck Vectors Gold Miners ETF
(29 MAART: $21,98)
De VanEck Vectors Gold Miners ETF (ISIN: US92189F1066) zit al 10 kwartalen in mijn portefeuille. De hoofdreden is dat de aandelen in de goudmijnaandelen-index gezamenlijk voor het eerst sinds 2011 kosten hebben die lager liggen dan de prijs van goud. Dit betekent dat zelfs als de goudprijs niet stijgt, er een mooie winst is voor de hele groep van goudmijnaandelen. Dit jaar daalden de goudmijnaandelen met -7,5%, maar sinds de opname ruim twee jaar geleden staat er een winst van 60,0%.

Wheaton Precious Metals
(29 MAART: $20,37)
Wheaton Precious Metals koopt goud en zilver in van andere partijen. De prijzen zijn voor de lange termijn contractueel vastgelegd. Dit betekent dat als de prijzen van edelmetalen stijgen, Wheaton met een hefboom profiteert. Dit jaar staat er een min van 10,0%.

iShares S&P Global Consumer Staple ETF (29 MAART: $100,37)
Met de (ISIN: US4642887370) bespeel ik de opkomst van de middenklasse in opkomende markten. Dit is een thema waar ik de komende tien jaar heilig in geloof. De ETF ging in het eerste kwartaal van dit jaar wel 5,3% onderuit.

Unilever (29 MAART: €45,87)
Zonder twijfel het mooiste aandeel op de Nederlandse beurs. Ook hier bespeel ik de wereldwijde opkomst van de middenklasse mee. Het jaarrendement 2018 is -1,6%.

Microsoft (29 MAART: €91,27)
Microsoft is mijn favoriete internationale aandeel. Het rendement van dit techaandeel liep dit jaar met 4,8% op. Het bedrijf is perfect gepositioneerd voor de opkomst van kunstmatige intelligentie.

 

BEST RENDERENDE TIP:
Microsoft
+4,8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!