Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 5 apr 2018 11:00

Obligatiemarkten negeren realiteit

0 0 Leestijd ongeveer

Veel economen waarschuwen voor oververhitting van de Amerikaanse economie en de toenemende inflatiedruk die daarvan het gevolg zal zijn. Obligatiebeleggers lijken hier echter heel anders over te denken.

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump zijn handelsoorlog met China uitbreidt en de Fed de rentetarieven verhoogt, corrigeren wereldwijd de aandelenbeurzen. Sinds de financiële turbulentie in februari begon, zien we echter ook een veel ‘gerustellender’ plaatje, en wel in de obligatiemarkt. Vooral de markt voor Amerikaanse staatsobligaties lijkt in blakende gezondheid te verkeren.

Ondanks het feit dat de Fed recent heeft laten doorschemeren dat ze de rente tot eind 2019 vaker zal verhogen dan eerder werd verwacht, is het rendement op Amerikaans tienjarig schatkistpapier gedaald tot niveaus die ver beneden hun piek van begin februari liggen. Het rentetarief op dertigjarige staatsobligaties ligt inmiddels al onder het hoogste niveau van 2017 (rond 3,25%). Deze rentebewegingen impliceren dat obligatiebeleggers zich nu dus minder zorgen maken over inflatie en economische oververhitting dan voordat Trump begon met zijn protectionistische maatregelen, belastingverlagingen en ongebreidelde investeringsplannen.

Gat dichten

Op dit moment strookt de visie van obligatiebeleggers totaal niet met de economische realiteit. Op basis van de historische waarden zou de langetermijnrente moeten liggen rond het niveau van de nominale economische groei. Uitgaande van die vuistregel, zou een reële groei van pakweg 2 à 3% plus de inflatiedoelstelling van de Fed van 2% suggereren dat het 30-jarige rentetarief op 4 à 5% zou moeten liggen. Het huidige niveau van zo’n 3% komt daar niet eens in de buurt. En mocht het beleid van Trump – waarmee een economie gestimuleerd wordt bij vrijwel volledige werkgelegenheid – de groei boven 4% stuwen, dan zou de lange rente logischerwijs zelfs richting 6% of hoger moeten stijgen.

Vroeg of laat zal de kloof tussen de obligatierentes en de nominale bbp-groei vermoedelijk wel afnemen. Hetzij doordat de groei verzwakt, hetzij door oplopende rentetarieven. Vooralsnog lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de groei drastisch zal afnemen in de VS, gezien Trumps grote stimuleringspakket, het grote ondernemersvertrouwen en de groei van inkomens door een toenemende aantal banen.

Maar of de obligatierendementen zo fors zullen gaan stijgen, valt te betwijfelen. Het geloof in een ‘nieuw normaal’ van gematigde groei en lage inflatie lijkt diep verankerd in de financiële markt. Na de financiële crisis zijn beleggers en centrale bankiers geobsedeerd geraakt door stagnatie en dalende prijzen. Om ervan overtuigd te raken dat het deflatiespook werkelijk is verjaagd, zal een lange periode van consistent en onweerlegbaar bewijs van inflatie en hogere groei nodig zijn.

Pavlov-effect

Doordat de inflatie en de rentetarieven in de afgelopen 30 jaar gestaag zijn gedaald, zijn obligatiebeleggers consequent beloond als ze bij iedere (tijdelijke) stijging van de rente obligaties kochten. Dat heeft een Pavlov-effect van ‘koop de dip’ gecreëerd, dat ook de afgelopen twee maanden weer sterk zichtbaar is geweest.

Sinds de aandelenmarkten hun daling hebben ingezet, hebben obligatiebeleggers de drang niet kunnen weerstaan om Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Bijgevolg stegen de obligatieprijzen en daalde de rente, wat een stabiliserend effect had op de aandelenmarkten.

Zolang beleggers blijven geloven in lage inflatie als een permanent kenmerk van de economische realiteit, zal de – door obligatiemarkten gedicteerde – lage langetermijnrente een vangnet bieden voor financiële markten wereldwijd. Tenminste, tot het moment komt waarop dergelijke zelfgenoegzaamheid niet langer houdbaar blijkt te zijn.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!