Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 5 apr 2018 10:14

Commentaar: Gewaarschuwde aandelenbeleggers tellen voor twee

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Februari en maart waren geen leuke maanden voor aandelenbeleggers. Maar laten we niet overdrijven en vooral ons vizier gericht houden op de toekomst. In vergelijking met de koersreacties als gevolg van bijvoorbeeld de afwaardering van Amerikaanse kredietwaardigheid (2011) of de devaluaties van de Chinese munt (2015), is wat we tot nu toe hebben gezien klein bier.

Positief

Laten we de performance van de voor Nederlandse particulieren relevante aandelen eens onder de loep nemen. Binnen de AEX (-2,8% koersrendement in het eerste kwartaal) viel eigenlijk alleen Altice (-23,4%) echt uit de boot. Gelukkig hanteerden wij al sinds vorig jaar een fundamenteel verkoopadvies op dit aandeel. En bijna de helft van de AEX-aandelen behaalde in het eerste kwartaal ‘gewoon’ een positief rendement.

Uitverkoop

Harder dan de hoofdgraadmeter werden in de eerste drie maanden de middelgrote en kleinere beursfondsen getroffen. De AMX en de AScX boekten een resultaat van -6,4% respectievelijk -4,6%. Binnen deze twee indices waren FlowTraders (+73,1%) en Avantium (-40,1%) de uitschieters. Maar van een algehele uitverkoop was ook bij de middelgrote en kleinere bedrijven geen sprake.

Onherstelbaar

En ook uit de rendementen van andere belangrijke graadmeters blijkt nergens een verkoopwoede. De hoofdindices van Londen (-8,2%) en Tokio (-7,1%) zijn weliswaar flink getroffen, maar er zal geen beleggingsportefeuille zijn die hierdoor onherstelbaar is beschadigd. En ook de koersschade voor de breed samengestelde pan-Europese Stoxx600 (-4,7%) en de Amerikaanse tegenhanger S&P500 (-1,2%) valt alleszins mee.

Bearmarkten

So far so good dus, zou ik bijna zeggen. Maar dat is wel iets te makkelijk geredeneerd. Zoals wij enkele weken geleden in een uitgebreid artikel belichtten, staan volgens het model dat Bank of America Merrill Lynch hanteert om bearmarkten te voorspellen, momenteel dertien van de negentien indicatoren op rood. Dat is gevaarlijk veel, zo blijkt als we het model toepassen op het verleden.

Angstgolf

Tegen die achtergrond doen actuele verstorende gebeurtenissen, zoals het voorschrijdende handelsconflict tussen de VS en China en de uitverkoop – daar wel – van Amerikaanse technologieaandelen, verontrustend aan. Echter, juist in de periode na een angstgolf laten markten de mooiste rendementen zien. Gewaarschuwde aandelenbeleggers tellen voor twee, maar stappen niet uit de markt als het even tegenzit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!