Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 4 apr 17:23

Is een dollarhedge op bedrijven die louter in de VS werken zinvol?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Is een dollarhedge op bedrijven die louter in de VS werken zinvol?

In algemene zin spreken wij ons altijd uit tegen het afdekken van het dollarrisico op beleggingen in aandelen. Het is namelijk moeilijk om de valutakoersontwikkeling te voorspellen. Daar komt bij dat veel Amerikaanse bedrijven activiteiten buiten de VS hebben, zodat zij daar juist profiteren van een ‘goedkopere’ dollar. Die steunt de winstgevendheid zodat de aandelenkoers wordt gestimuleerd.

Voor obligaties geldt dit niet. Hun rendement is ook vaak zo laag dat dollarafdekkingskosten het grootste deel van het rendement zouden opeten. Ondernemingen die alleen omzet genereren in de VS hebben per definitie geen voordelen uit het buitenland. Aangezien hun aandeelhoudersrendementen gemiddeld hoger zijn dan die van obligaties, zou een afdekking wel kunnen, bijvoorbeeld bij REIT’s. Maar dan nog blijft het probleem dat de wisselkoers van de dollar niet valt te voorspellen. Bovendien kan verwacht worden dat op langere termijn een eventuele trend van dollarverzwakking weer zal omkeren, zo leert de geschiedenis. Dus, valuta-afdekking kan, afhankelijk van de risico-instelling van de belegger, een nuttige aanvulling bij uw belegging zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!