Is een dollarhedge op bedrijven die louter in de VS werken zinvol? - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 4 apr 17:23

Is een dollarhedge op bedrijven die louter in de VS werken zinvol?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

In algemene zin spreken wij ons altijd uit tegen het afdekken van het dollarrisico op beleggingen in aandelen. Het is namelijk moeilijk om de valutakoersontwikkeling te voorspellen. Daar komt bij dat veel Amerikaanse bedrijven activiteiten buiten de VS hebben, zodat zij daar juist profiteren van een ‘goedkopere’ dollar. Die steunt de winstgevendheid zodat de aandelenkoers wordt gestimuleerd. Voor obligaties geldt dit niet. Hun rendement is ook vaak zo laag dat dollarafdekkingskosten het grootste deel van het rendement zouden opeten. Ondernemingen die alleen omzet genereren in de VS hebben per definitie geen voordelen uit het buitenland. Aangezien hun aandeelhoudersrendementen gemiddeld hoger zijn dan die van obligaties, zou een afdekking wel kunnen, bijvoorbeeld bij REIT’s. Maar dan nog blijft het probleem dat de wisselkoers van de dollar niet valt te voorspellen. Bovendien kan verwacht worden dat op langere termijn een eventuele trend van dollarverzwakking weer zal omkeren, zo leert de geschiedenis. Dus, valuta-afdekking kan, afhankelijk van de risico-instelling van de belegger, een nuttige aanvulling bij uw belegging zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles