Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Opinie Koen Lauwers, 4 apr 14:15

Gemengd beeld voor landbouwgrondstoffen in eerste kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

De Bloomberg Commodity index sloot het eerste kwartaal af met een klein verlies van van 0,8%. De Agriculture subindex liet echter een klim van bijna 3% optekenen. Een maand eerder lag dit rendement nog ruim dubbel zo hoog. Toch werden zowel soja als maïs in het eerste kwartaal nog 10% duurder.

Landbouwgrondstoffen

Vorige week bleek uit een nieuwe schatting van zaaiprognoses door het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de landbouwoppervlakte voor het verbouwen van beide gewassen dit jaar fors onder de verwachtingen uitkwam. Er zal voor het eerst sinds 1983 meer soja worden verbouwd dan maïs. Aan de vraagzijde vormen eventuele handelssancties van China wel een potentieel gevaar. China is een belangrijke afnemer van soja uit de VS.

 

Cacao top, suiker flop

Cacao liet zich zien met een klim van 35%, de sterkste prestatie voor het gewas sinds het tweede kwartaal van 2008.  Dit oogstjaar zal het aanbodoverschot dalen door lagere opbrengsten in Ghana.
Ook katoen werd voor het tweede opeenvolgende kwartaal duurder maar de stijging bleef met 3,6% relatief beperkt. Grote delen van Texas waar katoen wordt verbouwd, kampen met droogte wat gevolgen kan hebben voor de opbrengsten in het komende oogstseizoen.
Suiker moest in het eerste kwartaal 19% inleveren. Dit was de slechtste prestatie sinds het eerste kwartaal van 2010. De suikerprijs is daarmee teruggevallen naar het laagste niveau sinds september 2015.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!