Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Koen Lauwers, 4 apr 2018 14:30

Dalende trend intact voor dollar maar toch neiging tot stabilisatie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De dollarindex verloor in het eerste kwartaal 2,2% en zette daarmee de dalende trend van 2017 voort. Wel is duidelijk dat het grootste deel van het verlies in het eerste deel van het kwartaal werd gerealiseerd. De voorbije weken is er sprake van stabilisatie en probeert de Amerikaanse munt zelfs af en toe een rally neer te zetten. Een duurzaam herstel zit er voorlopig nog niet in. De dollar verloor het meest tegenover de Japanse yen (6%) en het Britse pond (4,2%). Ten opzichte van de euro bleef het verlies beperkt tot minder dan 3%.

Er zijn verschillende redenen waarom het sentiment tegenover de dollar stilaan evolueert van uitgesproken negatief naar eerder neutraal. Een eerste heeft te maken met de betere macro-economische cijfers. Zo werd het groeicijfer van het Amerikaanse  bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal vorige week opwaarts bijgesteld van 2,7 naar 2,9%. Ook het vooruitzicht van een steiler toekomstig rentepad in vergelijking met andere valutablokken begint stilaan in het voordeel van de dollar te spelen.

Ondernemersvertrouwen Japan
De stijging van Japanse yen blijft intussen niet zonder gevolgen op het vertrouwen van de Japanse ondernemers. Dit bleek uit het Tankan rapport van vorige week. Dit vertrouwen daalde in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 2016. Naast de dure yen  zijn de ondernemers ook bezorgd over een escalerend handelsconflict. Toch bevindt de vertrouwensindicator zich relatief gezien nog steeds op een hoog niveau.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.