Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 4 apr 2018 11:54

Beurzen vandaag: Europa zakt verder weg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: Europese beurzen zakken langzaam weg, echte uitschieters ontbreken. Op Wall Street, dat sterk herstelde, was Nike de grootste stijger.

NEDERLAND

De Europese beurzen openden vlak maar noteren rond 10:00 toch flink lager met voor de AEX een min van 0,7% op 525 punten. Uitschieters zijn er nauwelijks in Europa. Binnen de AEX is Ahold de grootste stijger met een plus van slechts 0,3%. Grootste daler is ASML dat iets meer dan 2% kwijtspeelt zonder direct aanwijsbare reden. De AMX-index neemt vandaag de volledige top-3 van grootste stijgers voor zijn rekening maar ook hier zijn de uitslagen minimaal. Takeaway.com is de grootste daler, overigens zonder dat daar nieuws aan ten grondslag ligt. Het aandeel levert in 2018 inmiddels ruim 17% in.
Ook Besi doet opnieuw een stapje terug en nadert weer de grens van €80. Hierdoor is het dividendrendement opgelopen tot 5,7% (Besi gaat op 30 april ex-dividend).

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:55 uur:

 • PostNL +1,0%
 • AMG +0,6%
 • Fugro +0,6%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:55 uur:

 • Takeaway.com -2,2%
 • ASML -2,1%
 • Besi -1,9%

EUROPA

De Eurostoxx50 levert 0,6% in en ook hier is ASML de grootste daler. Stijgers zijn vandaag de energie- en oliegerelateerde aandelen, aangevoerd door het Franse nutsbedrijf Engie, dat 1,1% plust na een adviesverhoging naar ‘outperform’ door Credit Suisse. Het zijn vooral de techaandelen die er slecht bij liggen met naast ASML ook Nokia en SAP als grotere dalers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:55 uur:

 • Engie +1,1%
 • Total +0,5%
 • Ahold +0,3%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:55 uur:

 • ASML -2,1%
 • Nokia -1,6%
 • SAP -1,4%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones sloot 1,7% hoger op ruim 24.000 punten en herstelde daarmee van de rake klappen maandag. Er was slechts één kleine daler, te weten IBM dat 0,2% lager sloot. Grootste stijger was Nike met een koerswinst van 4% zonder directe aanleiding. Het aandeel van de producent van schoenen en (sport)kleding wint in 2018 nu 6,6% en noteert niet ver van de hoogste koers ooit van ruim $70 die in februari werd neergezet.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Nike +4%
 • UnitedHealth +3,4%
 • Johnson & Johnson +3,1%

Grootste dalers Dow Jones:

 • IBM -0,2%

GRAFIEK VAN DE DAG

Het aandeel Nike was gisteren de grootste stijger binnen de Dow. Na een tijdelijke dip vorig jaar herstelde het aandeel ijzersterk en ligt een nieuwe alltime high, net als bij de Duitse sectorgenoot Adidas, voor het grijpen. Nike heeft nu een beurswaarde van $108,8 mrd, ruim het dubbele van Adidas, dat €41 mrd waard is. Adidas doet het in 2018 vooralsnog beter met een koerswinst van 16,2%. Qua dividendrendement ontlopen Nike (1,2%) en Adidas (1,3%) elkaar nauwelijks.AGENDA

Inkoopmanagersindex VS, maart

Inflatie Eurozone, maart

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!