Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 3 apr 2018 09:14

Philip Morris International belooft wederom winstgroei

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

2017 gaat bij Philip Morris International de boeken is als een jaar met opnieuw afnemende sigarettenverkopen. Tot op heden weet het concern deze volumekrimp echter goed op te vangen met hogere prijzen.

Het afgelopen jaar verkocht Philip Morris International (PMI) 798,2 miljard sigaretten, 2,7% minder dan het jaar ervoor. Het internationale marktaandeel, exclusief de Verenigde Staten en China, daalde fractioneel met 0,1 procentpunt tot 28,0%. Door prijsverhogingen slaagde het concern er echter in de omzet met 4,2% op te voeren tot $78,1 mrd. Gecorrigeerd voor accijnzen en ongunstige wisselkoerseffecten rolt er zelfs een 9,4% hogere omzet uit.

Nieuw belastingregime

PMI rapporteert een winst per aandeel van $3,88. Dat bedrag ligt 13,4% lager dan de $4,48 over 2016, maar deze winstval wordt sterk beïnvloed door het nieuwe belastingregime van de Amerikaanse regering-Trump. Amerikaanse bedrijven betalen een eenmalige heffing over winsten die zij sinds 1986 buiten de Verenigde Staten hebben geparkeerd. Voor PMI gaat het netto om een bedrag van $1,4 mrd, gelijk aan $0,84 per aandeel. De genormaliseerde winst per aandeel bedraagt daarmee $4,72. Gecorrigeerd voor een negatief valuta-effect van $0,21 per aandeel, rolt er een winst per aandeel uit van $4,93. Dat is precies 10% meer dan het jaar ervoor en valt binnen de vorig jaar voorspelde bandbreedte van $4,84-4,99.

PMI verhoogt het dividend van $1,04 naar $1,07 per kwartaal. Dat komt dus neer op een jaaruitkering van $4,28 per aandeel, oftewel een pay-out van 87%. Op de huidige koers van rond de $100 biedt dat nog altijd een zeer mooi dividendrendement van 4,3%. Voor beleggers die in het afgelopen jaar zijn ingestapt is dat echter onvoldoende. Sinds juni vorig jaar is het aandeel namelijk ruim 20% van zijn waarde verloren.

Goede prognose

Voor dit jaar voorspelt het concern een winst per aandeel van $5,20-5,35. Dit is wel inclusief een positief valuta-effect van $0,16, uitgaande van de huidige wisselkoersen. Hiervoor gecorrigeerd geeft dat nog altijd een verwachte groei van 7-10%. De omzet, exclusief accijnzen en valuta-effecten, stijgt dit jaar naar verwachting met 8%. Dat is niet verkeerd. Maar ondanks de terughoudendheid waarmee beleggers de tabaksindustrie benaderen, blijft de koers-winstverhouding van PMI met circa 20 aan de hoge kant. Wij geven een houdadvies.

Moeilijke omslag naar 'gezonde' rookvarianten
De grote spelers in de tabaksindustrie investeren tezamen miljarden om producten te ontwikkelen die een alternatief bieden voor ongezonde sigaretten. Begin dit jaar liet de Amerikaanse toezichtinstantie FDA echter weten dat de IQOS-variant van PMI – een systeem waarbij de tabak wordt verwarmd in plaats van verbrand – gezondheidsrisico’s onvoldoende beperkt. Een grote klap. Toch blijft PMI optimistisch over IQOS, dat het al in bijna 25 landen buiten de Verenigde Staten verkoopt. In Japan heeft dit product al 12% van de totale tabaksmarkt in handen. De zogeheten ‘reduced-risk products’, waar ook IQOS onder valt, vervijfvoudigden vorig jaar in omzet en zijn nu goed voor 12,7% van het totaal. Voorlopig weet PMI het nog wel uit te zingen, maar de omslag zal een keer grootschalig gemaakt moeten worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!