Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 3 apr 2018 14:48

Column: koersdalingen zijn aantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Wanneer u duizend aandelen Unilever had op 6 februari 2008, dan kreeg u een bedrag aan dividend waarvan u 11 nieuwe aandelen had kunnen kopen. Op 6 mei 2009 kreeg u een hoeveelheid dividend waarvan u 22 nieuwe aandelen Unilever had kunnen kopen. Het dubbele aantal dus. Dit komt doordat de koers van Unilever net als die van alle andere Nederlandse aandelen gedurende de financiële crisis met tientallen procenten kelderde. Op 2 november 2011 zou u 1234 aandelen hebben gehad.

Ik heb deze exercitie herhaald alsof er geen financiële crisis zou zijn geweest. Het aandeel bleef in dat scenario constant op dezelfde koers. In dat geval kwam u op 2 november 2011 uit op 1181 aandelen Unilever. Dat zijn er 53 minder dan mét financiële crisis. Deze 53 aandelen hadden in 2011 een waarde van €24,69 per stuk, wat neerkomt op een totale waarde van €1308,57. Een extra rendement van 6%, want duizend aandelen Unilever kostten op 6 februari 2008 €21.660. Dit rendement had de belegger nooit gehad als er geen financiële crisis was geweest.

Op lange termijn tikt dit nog veel harder door. De 53 aandelen hebben elk kwartaal dividend uitgekeerd. De aandelen die u van dit dividend hebt gekocht, hebben op hun beurt ook elk kwartaal dividend uitgekeerd. Unilever heeft daarnaast elk jaar het dividend met een procent of 7 verhoogd. Het gevolg van dit alles is dat u elk kwartaal een hoger dividend heeft gekregen. Afgelopen dinsdag vertegenwoordigden de 53 aandelen een bedrag van €3008,82. Dat komt neer op 14% extra rendement ten opzichte van uw inleg. Dit rendement had u nooit behaald als er geen financiële crisis was geweest. De oorspronkelijke duizend aandelen zijn in de afgelopen tien jaar ook aan het werk geweest. Waardoor uw totaal rendement over de periode is uitgekomen op 204,43% oftewel 11,77% per jaar.

Dit zijn de rendementen die u op de lange termijn mag verwachten van een belegging in dividendaandelen. Elke tien jaar komt er wel een keertje een grote koersdaling voorbij. Ik kijk uit naar de volgende grote koersdaling, want het betekent dat de rendementen van een belegging in dividendaandelen omhooggaan. Voor deze strategie zijn er wel drie essentiële spelregels. Ten eerste moet het dividend van het aandeel toenemen met een percentage dat een stuk hoger is dan de inflatie. Ten tweede moet het dividend altijd lager zijn dan de winst van het bedrijf. En tot slot moet de balans ijzersterk zijn. Mijn favoriete aandeel op de Nederlandse beurs – ja, Unilever – voldoet hier zonder twijfel aan.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.