Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 31 mrt 2018 10:00

Nabeurs: wordt het tijd dat beleggers China serieus gaan nemen?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

De terughoudende reactie van China op de Amerikaanse invoerheffingen geeft aan dat het land op politiek gebied steeds volwassener wordt. Wat betekent dat voor beleggers?

De financiële wereld hield de adem in. Hoe hard zou China terugslaan na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij extra invoerheffingen van $50 mrd per maand op Chinese goederen gaat invoeren? De gevreesde tegenzet blijft beperkt tot een extra belasting van $3 mrd op onder meer Amerikaanse wijn en fruit. Dat is meer een symbolische zet dan een indrukwekkend salvo in een nieuwe handelsoorlog. De reactie van China is geen teken van machteloosheid. Integendeel. Dankzij de Amerikaanse handelsmaatregelen kan het land laten zien dat het volwassener is dan de Verenigde Staten van Trump.

China wordt speler op wereldtoneel

Er is China veel aan gelegen om op politiek gebied serieus genomen te worden op het wereldtoneel. Op economisch gebied is het land bovendien al een grootmacht. Met een bnp van circa $12.000 mrd in 2017 is China alleen kleiner dan de Verenigde Staten ($19.362 mrd). Het land is daarmee goed voor circa 15% van de wereldeconomie. De economische groei komt dit jaar uit op ongeveer 6,5%. Dat is driemaal zoveel als het groeitempo in Europa of de Verenigde Staten. Verschillende grote bedrijven maakten de afgelopen anderhalve week indruk met een nog veel sneller groeitempo. Verzekeraar Ping An Insurance, investeringsbank Citic Securities en internetconcern Tencent zagen in het vorige kwartaal de omzet met dik 30% toenemen. De winst steeg nog (veel) sneller. Het laatstgenoemde bedrijf heeft een beurswaarde van ruim $500 mrd. Dat is meer dan Facebook. Kortom: wordt het geen tijd dat beleggers China serieus nemen?

Beleggers blijven graag dichtbij huis

China speelt slechts een bescheiden rol in de aandelenwereld. De aandelen uit het land wegen voor slechts 3,7% mee in de MSCI AC World Index. Dat is minder dan een kwart van het gewicht dat de economie op wereldniveau in de schaal legt. Het grote verschil tussen beurswaarde en economische omvang is overigens minder vreemd dan het lijkt. Hoewel opkomende markten goed zijn voor ruim de helft van de wereldeconomie, is het overgrote deel van het totale vermogen in handen van partijen in de ontwikkelde wereld. Deze investeerders hebben de gewoonte om een groot deel van hun vermogen dichtbij huis te beleggen. In de financiële wereld staat dit bekend als home bias. Australië vormt bijvoorbeeld minder dan 2,5% van de MSCI AC World Index, maar beleggers uit dat land hebben ongeveer tweederde van hun vermogen in lokale bedrijven geïnvesteerd.

Terughoudend met Chinese aandelen

Er zijn drie redenen waarom beleggers terughoudend moeten zijn met Chinese aandelen. Een van de belangrijkste lessen voor investeerders in opkomende markten, is dat je goed moet kijken wie je medeaandeelhouders zijn. Bij veel Chinese bedrijven heeft de overheid nog de touwtjes in handen. Het risico van belangentegenstellingen is dan vrij groot. Als de regering bijvoorbeeld inzet op goedkope telefonie voor de inwoners, kan dat ten koste gaan van de winstgevendheid. Met name bij ondernemingen uit de technologiesector is de dominante rol van de overheid soms een voordeel. China ziet liever een lokaal bedrijf een stevige greep krijgen op het vlak van social media of e-commerce dan bijvoorbeeld Facebook of Amazon. Ook met dit soort bedrijven is het echter oppassen. De waardering ligt vaak zeer hoog. Daar komt bij dat het lot van deze concerns verweven is met dat van de Chinese economie. En dat is niet altijd een voordeel.

Uitdagende balanceer-act

De laatste reden waarom beleggers terughoudend moeten zijn met Chinese aandelen is de kwetsbaarheid van de economie van dat land. Voorlopig slaagt de overheid er goed in om over te schakelen van een export-gedreven economie naar een model met lokale consumenten als belangrijkste motor, zonder dat dit ten koste gaat van de economische groei. Die omschakeling gaat echter gepaard met een enorme toename van de schuldenlast. Volgens Bloomberg is de totale schuldenberg als percentage van het bnp toegenomen van 141% in 2008 tot 256% vorig jaar. De Chinese regering staat voor de extreem lastige uitdaging om de schuldgroei te stoppen en tegelijkertijd de economie snel genoeg te laten groeien om sociale onrust te voorkomen. Beleggers moeten China voorlopig scherp in de gaten blijven houden. Niet als aantrekkelijke investeringsbescherming, maar veel meer als mogelijke bron van een nieuwe schok voor de financiële wereld.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!