Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 29 mrt 2018 09:33

Commentaar: Volatiliteit maakt de particuliere belegger gelukkig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De volatiliteit  van de AEX  in 2018 tot nu toe: + 4,8% tot 22 januari. Vandaar -9,2% tot 9 februari. Vanaf dat punt +3,9% tot 12 maart. En vandaar weer -3,7% tot en met afgelopen maandag. De eerste drie maanden van een beleggingsjaar zijn wel eens rustiger verlopen dan het nu aflopende kwartaal.

Renteverhogingen

Heftige koersbewegingen lijken een gegeven te zijn in 2018. En waren overigens door vele marktvolgers ook al voorspeld. Dit met als reden de onzekerheid in de markt over het tempo van renteverhogingen door de Amerikaanse bank. Dat is zeker uitgekomen en deze onzekerheid zal blijven aanhouden.

Handelsoorlog

En ook een tweede reden voor de huidige onrust zien we niet snel verdwijnen, namelijk de angst voor een door de Amerikaanse president Donald Trump geëntameerde wereldwijde handelsoorlog. Daarbij is het opvallend dat de beurzen in Europa en het Verre Oosten hiervan meer te lijden hebben dan Wall Street.

Chatsessie

Vanwege de extreme koersdalingen eind vorige week, hielden wij dinsdagavond een chatsessie met abonnees. Om u een hart onder de riem te steken, hierbij enkele vragen die ook uw collegabeleggers kwellen: Wat zijn uw verwachtingen van een handelsoorlog? En: Is het nog verstandig om puts te kopen?

TA of FA?

Ook kwamen langs: Leunt u gezien de huidige ontwikkelingen zwaarder op TA of FA? Wat denkt u over goud als beveiliging van de portefeuille? Met alle Trump-consternatie gaat de aandacht weg van de Brexit, hoe kijken jullie daar nu tegenaan? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Volatiliteit

Echter, de meest existentiële vraag was: heeft beleggen in tijden van hoge volatiliteit nog zin? Toch is mijn antwoord hierop het meest overtuigend een tweevoudig ja. Op de eerste plaats omdat wij menen dat ook de komende jaren beleggen gemiddeld meer rendement zal opleveren dan sparen.

Hoogstens +5%

Daarbij zullen echter zeker niet alle jaren zijn zoals de bijvoorbeeld afgelopen jaar. Op deze plek schreef ik al in november vorig jaar, dat ook professionele partijen de komende vijf jaar hoogstens +5% rendement per jaar verwachten. Maar met uiteraard uitschieters naar boven en naar beneden.

Dagelijkse kick

Daarbij kom ik op de tweede reden waarom beleggen nog zin heeft. Beleggen heeft zin voor u juist omdat de dagelijkse kick van dalingen en stijgingen hetgeen is waarom u van beleggen uw hobby heeft gemaakt. Geloof het of niet: aan het einde van de dag maakt volatiliteit de belegger gelukkig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!