Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 28 mrt 2018 14:19

Winnie de Poeh niet uit op handelsconflict

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Afgelopen zondag zocht Arjan Lubach uit wie Xi Jinping, de machtigste man ter wereld, nu eigenlijk is. Dat Xi wel iets wegheeft van Winnie de Poeh is misschien grappig, maar de handelswijze van de Chinese president zou toch op zijn minst de wenkbrauwen moeten doen fronsen.

Zo mogen buitenlandse autoproducenten alleen actief zijn in China wanneer zij samenwerken met een binnenlandse partij. Hierdoor vergaren deze Chinese bedrijven waardevolle informatie en kunnen ze in theorie een  toekomstige concurrent worden, iets wat in andere sectoren al gaande is. Zo schreef SSRN eind 2016 in een onderzoek dat technologieën die Japanse en Europese bedrijven deelden in Chinese joint ventures eraan hebben bijgedragen dat China een van de grootste spelers op het gebied van hoge snelheidslijnen is geworden.

Het heeft er mede toe geleid dat de Chinese economie de afgelopen jaren floreerde en het land voor dit jaar rekent op een groei van 6,5%. Xi lijkt dan ook door Chinezen op handen te worden gedragen, wat begin maart bevestigd werd met zijn herverkiezing. Daarnaast stemde een overgrote meerderheid van het parlement voor een grondwetswijziging waardoor Xi in theorie onbeperkt voor het leven aan de macht kan blijven.

Trump heeft gezegd een groot bewonderaar van Xi te zijn, maar wil de verloren positie van de VS als belangrijkste wereldmacht snel terugwinnen. De door de VS recent ingevoerde importheffingen voor Chinese producten zijn hier een direct gevolg van en leidden op de beurzen wereldwijd tot angst voor een handelsoorlog. Zeker omdat China direct terugsloeg met importheffingen op producten uit de VS.

Deze angst lijkt weer voorzichtig weg te ebben, al houden sommige analisten nog een slag om de arm vanwege Trump’s grillige karakter. Zo stelt Pimco dat een protectionistische actie van de VS tegen China op het gebied van intellectuele eigendomsrechten een punt van zorg kan zijn. Zij verwachten echter niet dat China met een agressieve reactie een handelsoorlog zou aanwakkeren, maar eerder zal proberen om te de-escaleren. UBS gaat hierin mee. De Zwitserse zakenbank denkt dat zowel de VS als China wil onderhandelen om een escalatie te voorkomen en de analisten zien voldoende ruimte voor compromissen. Mede daarom blijft UBS positief over aandelen. Laten we hopen dat een handelsoorlog ons bespaard blijft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!