Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter, 28 mrt 14:19

Winnie de Poeh niet uit op handelsconflict

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

Afgelopen zondag zocht Arjan Lubach uit wie Xi Jinping, de machtigste man ter wereld, nu eigenlijk is. Dat Xi wel iets wegheeft van Winnie de Poeh is misschien grappig, maar de handelswijze van de Chinese president zou toch op zijn minst de wenkbrauwen moeten doen fronsen.

Zo mogen buitenlandse autoproducenten alleen actief zijn in China wanneer zij samenwerken met een binnenlandse partij. Hierdoor vergaren deze Chinese bedrijven waardevolle informatie en kunnen ze in theorie een  toekomstige concurrent worden, iets wat in andere sectoren al gaande is. Zo schreef SSRN eind 2016 in een onderzoek dat technologieën die Japanse en Europese bedrijven deelden in Chinese joint ventures eraan hebben bijgedragen dat China een van de grootste spelers op het gebied van hoge snelheidslijnen is geworden.

Het heeft er mede toe geleid dat de Chinese economie de afgelopen jaren floreerde en het land voor dit jaar rekent op een groei van 6,5%. Xi lijkt dan ook door Chinezen op handen te worden gedragen, wat begin maart bevestigd werd met zijn herverkiezing. Daarnaast stemde een overgrote meerderheid van het parlement voor een grondwetswijziging waardoor Xi in theorie onbeperkt voor het leven aan de macht kan blijven.

Trump heeft gezegd een groot bewonderaar van Xi te zijn, maar wil de verloren positie van de VS als belangrijkste wereldmacht snel terugwinnen. De door de VS recent ingevoerde importheffingen voor Chinese producten zijn hier een direct gevolg van en leidden op de beurzen wereldwijd tot angst voor een handelsoorlog. Zeker omdat China direct terugsloeg met importheffingen op producten uit de VS.

Deze angst lijkt weer voorzichtig weg te ebben, al houden sommige analisten nog een slag om de arm vanwege Trump’s grillige karakter. Zo stelt Pimco dat een protectionistische actie van de VS tegen China op het gebied van intellectuele eigendomsrechten een punt van zorg kan zijn. Zij verwachten echter niet dat China met een agressieve reactie een handelsoorlog zou aanwakkeren, maar eerder zal proberen om te de-escaleren. UBS gaat hierin mee. De Zwitserse zakenbank denkt dat zowel de VS als China wil onderhandelen om een escalatie te voorkomen en de analisten zien voldoende ruimte voor compromissen. Mede daarom blijft UBS positief over aandelen. Laten we hopen dat een handelsoorlog ons bespaard blijft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee