Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 28 mrt 2018 13:53

Beursdebutanten hebben veel te bieden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

NIBC

Advies
kopen

Alfen, B&S Group en NIBC maakten weinig indruk bij hun beursdebuut of op de volgende handelsdagen. Om verschillende redenen zijn de aandelen echter wel degelijk aantrekkelijk voor beleggers.

De bedrijven die vorige week naar de beurs gingen, zijn bepaald niet met open armen ontvangen door beleggers. B&S Group en NIBC prijsden de aandelen helemaal onderaan de bandbreedte voor de emissieprijs. Alfen kwam zelfs naar de beurs tegen een prijs die duidelijk onder de voorgestelde prijsrange lag. Ook na de beursgang krijgen de drie bedrijven de handen nog niet echt op elkaar. B&S Group was op de eerste handelsdag de grootste winnaar met een koersstijging van 10 eurocent ten opzichte van de uitgiftekoers. Door het lauwe beurswelkom ontstaat een herkansing voor beleggers die niet hebben ingeschreven op de introducties. De drie ondernemingen hebben voor elk soort investeerder iets te bieden.

Alfen: goed gepositioneerd

Van de drie beursdebutanten prikkelt Alfen het meeste de fantasie van beleggers. Het concern is goed gepositioneerd voor de omslag op energiegebied die zich voltrekt. Alfen is vooral bekend als producent van laadpalen voor elektrische auto’s, maar het concern maakt ook apparatuur voor een slimmer en efficiënter beheer van stroomnetwerken. De onderneming fabriceert onder meer systemen voor het reguleren en opslaan van energiestromen. Dat is van groot belang naarmate een groter deel van de elektriciteitsgeneratie afkomstig is van bronnen met een fluctuerende productie, zoals wind- en zonne-energie. De vraag naar dit soort oplossingen stijgt snel en Alfen streeft naar een gemiddelde omzetgroei van 40%. In 2017 stegen de inkomsten met 21% naar €74,0 mln. Voor toekomstige groei is het van doorslaggevend belang dat Alfen erin slaagt de expansie in het buitenland door te zetten. Daar stegen de inkomsten vorig jaar met 165% naar €13,2 mln.

NIBC: marge boven groei

Van het groeitempo dat Alfen haalt, kunnen beleggers in NIBC alleen maar dromen. Een overeenkomst tussen beide bedrijven is dat de bank ook inzet op groei over de grens. Een belangrijk onderdeel van de strategie is dat NIBC marge boven volumegroei stelt. Dat is een verstandige keuze, aangezien de bank het op schaalgrootte duidelijk aflegt tegen de drie Nederlandse grootbanken. Door het ontbreken van een kantoornetwerk ligt de verhouding kosten/baten (49% in 2017) lager dan bij de concurrenten. Momenteel leunt NIBC vrij sterk op de Nederlandse hypotheekmarkt. Die vormt ruim 90% van de kredietverstrekking op het retail-vlak. Op spaargebied is de bank echter al groter in Duitsland (47% spaarvermogen) dan op de thuismarkt (42%). In het corporate-segment is de kredietportefeuille vrij evenwichtig verdeeld over verschillende sectoren en landen.

B&S Group: sterk over de grens

In tegenstelling tot NIBC en Alfen heeft B&S Group de buitenlandse omzet fors opgevoerd. Vorig jaar was ruim 40% van de inkomsten afkomstig van landen buiten Europa. Het handelsbedrijf bestaat uit drie divisies. HTG bevoorraadt winkelbedrijven. In Nederland koopt de divisie onder meer grote restpartijen op om die door te verkopen aan onder meer Action en Kruidvat. Het retail-segment wordt gevormd door circa 50 tax-free winkels die op ruim tien luchthavens allerlei artikelen aan reizigers verkopen. De derde divisie is B&S, dat voedsel en andere artikelen levert aan cruisemaatschappijen, defensiemissies en op andere nichemarkten. De omzet steeg in 2017 met 13% naar €1,54 mrd. Die groei was voor een groot deel te danken aan HTG, waar de inkomsten deels door overnames met 20% stegen naar €985,2 mln. Deze divisie levert ook de grootste bijdrage (62%) aan de ebitda van €65,7 mln.

Conclusie

De bedrijven die vorige week naar de beurs kwamen, zijn om verschillende redenen interessant voor beleggers. De snelle omzetgroei maakt Alfen een goede keuze voor meer speculatief ingestelde investeerders die willen inspelen op de energietransitie. NIBC geeft beleggers nog meer keuze in de banksector, waarbij het concern zich vooral kan onderscheiden met een mooi dividend. B&S Group vormt hiertussen een goede middenweg. Het dividendrendement ligt waarschijnlijk op 3% of meer, terwijl er volop groeipotentieel is in de gefragmenteerde nichemarkten waar de onderneming actief is. Alle drie de aandelen krijgen een koopadvies.

BeursnieuwkomersAlfenB&S GroupNIBC
Beurswaarde€200 mln€1,23 mrd€1,21 mrd
Koers€ 10,01€ 14,60€ 8,20
K/W 2018117,614,86,8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!