Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 28 mrt 2018 15:30

Beter Beleggen: De beste groeiaandelen volgens Martin Zweig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Haast feilloos wist Martin Zweig bij groeiaandelen het kaf van het koren te scheiden. Wij onderwierpen de aandelen uit de Stoxx Europe 600 aan de nauwgezette selectiecriteria van de legendarische meester en vonden vijf koopwaardige aandelen.

Martin Zweig (1942-2013) was pas dertien toen hij van een oom zes aandelen General Motors cadeau kreeg. Hij begreep niet waarom de koersen op en neer gingen, maar vond dat zo geweldig dat hij elke dag zijn aandelen volgde. Ook keek hij uit naar het dividend, dat elke drie maanden op zijn beleggersrekening werd bijgeschreven. Al waren het kleine bedragen, ze wekten zijn interesse in de beurs waardoor hij steeds meer aandelen ging volgen.

Later, op de middelbare school, toen hij per toeval een boekbespreking over het leven van J.P. Morgan moest maken, was hij helemaal verkocht: Zweig besloot rijk te worden en zou zich storten op een leven als beurskenner. Heel zijn opleiding aan Wharton stond in het teken daarvan, ook zijn doctoraat aan de Michigan State University.

Maar het meeste wat Zweig tijdens zijn drie jaar Michigan leerde, pikte hij zelf op. Vooral het veldwerk voor zijn dissertatie over de optiemarkt bracht hem veel bij. Een nevenproduct daarvan is de put/call-ratio. Tegenwoordig een richtinggevende indicator die de stemming op de beurs weergeeft. Een hoge activiteit op de optiemarkten is een slecht teken, doodse stilte hét moment om te kopen.

Supermodel

De ontdekking van de put/call-ratio zette Zweig aan om verschillende cijfers die iets zeggen over het beurssentiment te combineren. Hij deed hetzelfde met een aantal monetaire en technische indicatoren en kwam zo tot zijn supermodel, een beleggingsmodel met drie monetaire en een momentumindicator.

Het monetaire model maakt gebruikt van de discontorente, het gunsttarief en het consumentkrediet. Als de rente wordt verlaagd/verhoogd, dan geeft dit een koop/verkoopsignaal en als in het afgelopen jaar de consumentenkredieten met minder/meer dan 9% gestegen zijn, dan geeft dat ook een koop/verkoopsignaal. De momentumindicator is op zijn beurt het 4%-model van Ned Davis. De indicator komt tot een koop/verkoopsignaal als de wekelijkse slotkoers van de Value Line-index 4% hoger/lager ligt dan de vorige bodem/top.

Daarnaast hechtte Zweig grote waarde aan de ratio van stijgers en dalers. Het gebeurt niet vaak, maar als het aantal stijgers tien dagen lang dubbel zo hoog is als het aantal dalers, dan volgt er een rally waarbij aandelen in korte tijd met 20% stijgen. Valt echter een dergelijk signaal samen met een renteverlaging, dan is er sprake van een dubbel koopsignaal en wordt de bel geluid voor een nieuwe bullmarkt.

Eeuwige roem

Zweig verwierf in 1987 eeuwige roem toen hij in het tv-programma Wall $treet Week tijdig waarschuwde voor Black Monday. Nadat hij zich eind jaren ‘90 had teruggetrokken uit het openbare leven, raakte de Amerikaan bij de grote massa onterecht in de vergetelheid. Want Zweigs successen zijn indrukwekkend: het hedgefund dat hij samen met Joseph DiMenna oprichtte, haalde over de periode 1984-‘98 een jaarrendement van 24,9% binnen en dit zonder verliesjaar!

De kracht van een beleggingsmodel bestaat uit de signalen die het uitzendt. Zo genereerde het in oktober 1984 voor de Amerikaanse beurs een koopsignaal dat in september 1987 uitdoofde. Over die tijdsperiode realiseerde Zweig 90% winst. Een maand later beleefde Wall Street de grootste beurskrach sinds 1929.

Maar het beleggingsmodel dankt zijn kracht ook aan de fundamentele selectiecriteria. Wanneer Zweig aandelen doorlichtte, keek hij uitsluitend naar de cijfers. Als een onderneming consistente bedrijfswinsten produceerde, was het hem een zorg of het bedrijf bezemstelen of computerchips maakte.

Groei

De factor groei vervulde bij hem een centrale rol. Hij bestudeerde op sublieme wijze het aspect vanuit verschillende invalshoeken, zodat de groei sterk en duurzaam zou zijn. De resultante was veelal dat er aandelen van snelgroeiende bedrijven bovendreven waarvan de koers al een eind opgelopen was.

De hoofdcriteria zijn trendmatige omzet- en winstgroei, redelijke waardering en relatieve koerssterkte. Daarnaast had Zweig een uitgesproken voorkeur voor bedrijven met lage schulden, hij meed aandelen waarvan directieleden of grootaandeelhouders massaal aan de verkoopkant opereerden of waarvan de koers in het voorbije kwartaal slecht reageerde op de bedrijfscijfers. <

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!