Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 27 mrt 15:15

Pensioenportefeuille: Goud is enige uitblinker

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

Het herstel van de aandelenmarkten van afgelopen maandag kon een zwakke week niet helemaal compenseren. Aandelen én obligaties vielen terug waardoor goud de enige uitblinker in de portefeuille was.

De pensioenportefeuille is maandag slechts deels hersteld van de klappen van vorige week donderdag en vrijdag. Toen dook zowel de S&P500-index als de MSCI Europe en MSCI Emerging Markets Index 3-5% in de min. Maandag wonnen Amerikaanse aandelen en aandelen uit opkomende landen wat terrein terug, de Europese beurs zakte maandag zelfs nog iets verder weg.

Per saldo verloor de pensioenportefeuille afgelopen week niettemin 1,1 procentpunt waarmee het verlies over 2018 opliep tot net geen 3%. Het aandelensegment kwam afgelopen week het meest onder druk. Dit deel van de portefeuille verloor afgelopen week twee procentpunt waarmee het rendement over dit jaar op -4,4% komt. Regionale spreiding hielp afgelopen week niet. Zowel aandelen uit opkomende landen als Amerikaanse en Europese aandelen verloren terrein.

De WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF blijft met een winst van 1,8% de best presterende portefeuillepositie. In dollars boekte deze ETF zelfs winst maar omgerekend in euro’s sloeg dat om in een klein verlies. De dollar was ook medeoorzaak van een daling van 0,7 procentpunt voor het obligatiedeel van de portefeuille. Daarnaast speelde afnemende risicobereidheid van beleggers – die zorgden voor wat hogere risico-opslagen op bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende landen – een kleine negatieve rol in het obligatiesegment. Goud was afgelopen week de enige stijger. De SPDR Gold Trust won 2,7% in dollars en ruim 1,7% in euro’s.

Stijgende rente bedreigt preferente aandelen
Sinds januari 2014 maakt de iShares U.S. Preferred Stock ETF deel uit van de pensioenportefeuille. Door het hoge dividendrendement (en de dollar) heeft deze ETF op preferente aandelen ons een rendement van ruim 37% opgeleverd. De stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente zet de koers van deze ETF echter onder druk. De PowerShares Variable Rate Preferred Portfolio ETF lijkt daarom een goed alternatief. Deze ETF belegt in preferente aandelen die een variabel dividend uitkeren. Dat zou deze ETF minder rentegevoelig moeten maken. Daar is echter nog weinig van te merken. De ‘variabele variant’ staat dit jaar op een verlies van 2% (in dollars) tegen een verlies van 1,7% voor onze keuze, die niettemin wel op de ‘watch list’ staat.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee