Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 27 mrt 16:26

Facebook te hard afgestraft

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het schandaal rond misbruik van gebruikersdata is Facebook duur komen te staan. Het concern moet rekening houden met boetes en scherper toezicht, maar het succesvolle bedrijfsmodel blijft intact.

Facebook (FB) ligt onder vuur door berichten dat gebruikersdata ingezet zijn voor het beïnvloeden van kiesgedrag rondom verkiezingen. Het Britse bedrijf Cambridge Analytica zou persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt voor het maken van digitale Amerikaanse kiezersprofielen. Daarmee probeerde het bedrijf het stemgedrag te beïnvloeden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS. Facebook heeft de app waarmee de informatie verzameld werd in 2015 verboden. Indertijd gaf het concern alle betrokken partijen de opdracht om alle gegevens te wissen.

Datamisbruik

Het nieuws over het datamisbruik leidde ertoe dat de beurskoers van Facebook sinds maandag 19 maart met zo’n 14% is gedaald. Afgelopen maandag kwam de koersdaling even in een stroomversnelling terecht, door nieuws over een onderzoek door de Amerikaanse toezichthouder FTC. Het misbruik van gebruikersdata levert Facebook waarschijnlijk forse boetes op. Bovendien zal de onderneming zorgvuldiger om moeten springen met persoonlijke gegevens. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat scherper toezicht ertoe leidt dat het succesvolle bedrijfsmodel van Facebook op de schop moet. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat grote groepen gebruikers het netwerk de rug toe keren. De onderliggende groei van de omzet en de winstgevendheid blijven naar verwachting intact.

Omzetgroei

In de tweede helft van vorig jaar speelde de stevige inkomstengroei een belangrijke rol bij een adviesverhoging naar ‘kopen’. Hoewel de gebruikersgroei bij Facebook afvlakt, kan de omzetstijging worden doorgezet. Dat gebeurt onder meer via het opvoeren van de inkomsten per gebruiker. Die zijn in Europa bijvoorbeeld slechts een derde van wat in Noord-Amerika gangbaar is. Bovendien neemt het aantal gebruikers van andere diensten van Facebook, zoals Instagram en Whats­app, nog wel snel toe. Voor beleggers die verder durven te kijken dan de negatieve nieuwsstroom, is een mooi instapmoment ontstaan. Het aandeel wordt verhandeld voor minder dan 22 maal de verwachte winst. Dat is met het oog op zowel de dominante marktpositie als de stevige groei een zeer aantrekkelijk niveau.

Facebook groei2018 (V)20172016
Omzet$55,2 mrd$40,7 mrd$27,6 mrd
Ebitda$32,5 mrd$23,2 mrd$18,1 mrd
Winst$21,5 mrd$15,9 mrd$10,2 mrd

 

Toezichthouders willen antwoord op veel vragen
Voorlopig wordt de nieuwsstroom rondom Facebook sterk bepaald door de mate waarin het concern antwoord kan geven op verschillende vragen. Verschillende toezichthouders willen weten hoe de gebruikersdata in verkeerde handen kon komen en wat het bedrijf doet om dat in de toekomst te voorkomen. De kans is groot dat dit proces uitmondt in hoge boetes en strengere regelgeving. De kaspositie van ruim $40 mrd, zodat het betalen van eventuele boetes niet ten koste zal gaan van investeringen. Facebook heeft via advertenties in verschillende Britse dagbladen excuses aan haar gebruikers aangeboden. Ook op andere manieren wekt het concern de indruk dat het zo goed mogelijk wil meewerken met allerlei instanties. Hoewel Facebook heel wat uit te leggen heeft, zouden beleggers zich veel meer zorgen moeten maken wanneer het concern had gekozen voor de harde confrontatie. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee