Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Koen Lauwers, 27 mrt 2018 13:15

Dollar onder druk ondanks renteverhoging

0 0 Leestijd ongeveer

De Fed heeft de rente zoals verwacht verhoogd met 25 basispunten. De Amerikaanse centrale bank voorziet voor 2018 nog twee verdere renteverhogingen. Sommige marktparticipanten hadden op drie rentestappen gerekend.

De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van een korf van zes andere valuta, daalde vorige week met 1,3% naar het laagste niveau in meer dan een maand. Dit had niet alleen te maken met het toekomstige rentepad van de Fed, maar ook met het politieke gekibbel in het Witte Huis en de dreigende handelsoorlog.

De grote winnaar tijdens een turbulente periode op de valutamarkten is traditioneel de Japanse yen (JPY). Dit was vorige week niet anders. De JPY klom tegenover de dollar naar het hoogste peil sinds november 2016. De dollar verloor ook terrein tegenover de Zwitserse frank, een andere safe haven.

Ook de euro profiteert

Minder vanzelfsprekend is dat de dollar ook moest inbinden tegenover de euro. Het renteverschil is na zes Amerikaanse renteverhogingen sinds eind 2015 duidelijk in het voordeel van de dollar. Het EUR/USD-valutapaar klom naar de bovenkant van de tradingrange. Maandag kreeg de dollar een extra duw in de rug na een uitspraak van Jens Weidmann. De Bundesbank-voorzitter en gedoodverfde opvolger van Mario Draghi als ECB-chef liet weten dat de verwachtingen voor een eerste renteverhoging in de eurozone halverwege 2019 ‘niet onrealistisch’ zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.