Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Tips Peter Schutte, 27 mrt 2018 09:10

Belgische voedingsgroep groeit fors door overnames

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Het in Brussel genoteerde Ter Beke, fabrikant van fijne vleeswaren en bereide gerechten, maakt een periode van forse groei door. Dat is vooral te danken aan overnames maar ook autonoom maakt het bedrijf mooie sprongen.

Het jaar 2017 stond voor Ter Beke duidelijk in het teken van overnames. Het bedrijf is van oorsprong een fabrikant van vleeswaren, vooral salami’s. Door de overname van het bedrijf Vamos is Ter Beke sinds 1994 ook actief met bereide gerechten, met name verse pasta-maaltijden. Het bedrijf leverde al vleeswaren aan alle supermarktketens in België en aan Albert Heijn en Superunie. Door de recente overname van het Nederlandse Zwanenberg, omgedoopt tot Offerman, behoort nu ook Jumbo tot de clientèle.

Het afgelopen jaar is de omzet van Ter Beke met 21,5% gestegen tot €508,6 mln. Met name in de tweede jaarhelft werden grote overnames gedaan in beide divisies. Autonoom was sprake van een eveneens mooie groei van 6,4% in beide divisies. Als de overnames het gehele jaar zouden meetellen dan zou de pro forma-omzet op €680,5 mln uitkomen, ofwel 62,6% hoger. Pro forma zou vleeswaren €413 hebben omgezet en bereide gerechten €267 mln.

Marktleider
In Europa mag Ter Beke zich door overnames in Frankrijk en Polen marktleider noemen van versbereide lasagne. De vleeswarentak richt zich voornamelijk op de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Schaalgrootte is uiteraard van essentieel belang voor een sterke onderhandelingspositie. Door een onverwacht forse stijging van de grondstofprijzen stond met name in de eerste jaarhelft de marge in beide divisies stevig onder druk. Desalniettemin stegen de nettowinst en de winst per aandeel met 36,4% aanzienlijk tot respectievelijk €17,1 mln en €9,87. Dit komt ook weer door de bijdrage van overnames en het feit dat Ter Beke deze volledig met bankschuld heeft gefinancierd. De solvabiliteit van 31% is nog aanvaardbaar. Ter Beke verwacht dit jaar weer een hogere nettowinst. Op basis van de huidige koers van €172 bedraagt de koers-winstverhouding circa 16. Dat is niet weinig, maar de groeikansen voor de komende jaren zijn hoog. Kopen en wegleggen.

 

FondscodeBE0003573814
BeursEurnonext Brussel
Hoogste koers 12 mnd€ 189,50
Laagste koers 12 mnd€ 155,15
Beurswaarde298 mln
Koers-winstverhouding 201516
Dividendrendement (t)2,3%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!