Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 27 mrt 2018 14:24

Angst voor handelsoorlog raakt aandelenbeurzen midscheeps

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

De angst voor een handelsoorlog raakte de aandelenbeurzen eind vorige week midscheeps. Begin deze week trad herstel op, maar met slotkoersen van maandag rendeerde het overgrote deel van de beurzen die wij volgen met een forse min. Slechts enkele opkomende markten wisten de dans te ontspringen.

Handelsconflict

Alle grote hoofdindices verloren van maandag tot maandag tussen de -1,5 en -4,5%. Relatief gering waren de verliezen voor de Dow Jones (-1,7% ) en de S&P500 (-2,0%). Het grootst waren de dalingen voor de Nikkei (-4,2% ) en de Shanghai Composite (-4,4%). Zo betalen Japan en China tot nu toe de tol voor het handelsconflict.

Britse aandelen

In Europa was de Duitse DAX (-3,5%) een duidelijke achterblijver, terwijl de Britse FTSE (-2,2%) het verlies relatief beperkt hield. Ook de breed samengestelde pan-Europese Stoxx600 – inclusief Britse aandelen – hield de voeten met -2,8% nog enigszins droog. De Stoxx50 – zonder Britse aandelen – deed het met -3,4% een stuk slechter.

Uitslagen dit jaar

Hoewel vorige week uitzonderlijk was, bevestigen bovenstaande rendementen in grote lijnen wel de uitslagen dit jaar tot nu toe op de aandelenmarkten. Onder de zes slechtst renderende graadmeters van de 96 hoofdindices die Bloomberg bijhoudt, zijn de genoemde FTSE (-10,4%), Stoxx50 (-8,9%), Nikkei en DAX (beide -8,8%).

Lastig

En ook het resultaat van de Stoxx600 dit jaar tot nu toe (-6,7% ) laat zien dat het bijna afgesloten eerste kwartaal op de aandelenmarkten bepaald lastig is verlopen. Zeker in Europa. Want de licht negatieve rendementen in 2018 voor de Dow Jones (-2,1%) en de S&P500 (-0,6%) zouden in de laatste handelsdagen van de maand nog kunnen omslaan.

Nieuwe cijferseizoen

Tot aan de start van het nieuwe cijferseizoen half april zullen de ontwikkelingen in het handelsconflict de richting van de markt bepalen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.