Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 23 mrt 2018 09:30

Interview: Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie ABN AMRO MeesPierson

0 0 Leestijd ongeveer

Ralph Wessels is Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson. Hij draagt aan klanten het bankbeleid uit, maar zal vanaf vandaag ook op persoonlijke titel zijn visie via Beleggers Belangen met u delen.

Ralph Wessels geeft als beleggingsstrateeg onder meer richting aan het beleggingsbeleid dat door ABN AMRO MeesPierson wordt gevoerd. Hij straalt een grote passie uit voor beleggen en deelt die graag – vooral met zijn private banking-klanten. Regelmatig trekt hij erop uit om presentaties te geven en media-optredens te doen. Op Youtube heeft hij een eigen beleggingsvlog: ‘Ralphs Focus’. Met ingang van dit nummer verschijnt er regelmatig een column van zijn hand in Beleggers Belangen. Tijd om kennis te maken.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor een beleggingsstrateeg uit?
‘Die begint eigenlijk al de avond ervoor, wanneer ik voor het naar bed gaan check hoe de markt in de Verenigde Staten is gesloten. ’s Ochtends kijk ik meteen wat er met de aandelen- en obligatiemarkten, valuta’s en rentevoeten in Azië is gebeurd. Je struint constant je interne en externe nieuwsbronnen af.
‘Daardoor ontwikkel je bepaalde visies, waarmee ik regelmatig het land in ga. Als analist bekijk ik dingen vooral vanuit een rendementsoogpunt, maar ik probeer ook te kijken naar nieuwe ontwikkelingen en trends in de markt, en naar welke bedrijven daarop inspelen. We werken daarom veel in thema’s, zoals digitalisering, automatisering en robotisering, waar klanten nu zeer geïnteresseerd in zijn. De dagen dat ik niet op pad ben, lees, schrijf en vlog ik vooral veel over de financiële markten.’

Slaapt u in deze 24-uurs nieuwsmaatschappij dan wel goed?
‘Als je in de financiële wereld werkt, sta je ermee op en ga je ermee naar bed. Gelukkig is beleggen voor mij meer dan werk alleen; het is een passie. Ik krijg veel energie van het uitdragen van visies aan klanten of bij discussies met collegae over verschillende zienswijzes in de media. Toen begin februari de beurzen goed onder druk stonden, kreeg ik zo veel pushnotificaties van de verschillende financiële nieuwssites, dat de slaap er wat bij inschoot. Financiële markten staan niet stil als wij in bed liggen.’

Was u verrast over die correctie?
‘Ik schrok van de heftigheid; 6% op dagbasis. Daarvoor moest ik terug naar de financiële crisis. Maar je moet altijd meerdere indicatoren in overweging nemen en niet alleen kijken naar de bedrijfswinsten en het macro-economisch plaatje. Dan constateer ik dat de beurzen nog altijd, breed gedragen, in goede gezondheid verkeren. Ik denk daarom ook niet dat we aan de vooravond van een recessie staan. Ik zie het meer als gezonde correctie.’

Met toegenomen nervositeit…
‘Zeker als je kijkt naar de VIX. Die stond vorig jaar op een extreem laag gemiddelde van 11. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat we ons dichterbij de top dan bij de bodem van de aandelenmarkt bevinden.
‘Toch gaat het economisch nog steeds goed. Je ziet dat bedrijven extra blijven investeren, waardoor de cyclus langer kan voortduren. We zitten denk ik nog niet op het hoogtepunt, maar richting de top stijgt de volatiliteit. Tegenvallers zorgen dan sneller voor reuring.
‘Anderzijds moeten we ook niet overdrijven. Toen ik eerder bij Robeco werkte hadden we na de financiële crisis dezelfde discussie over volatiliteit. Risico was verkeerd geprijsd geweest en volatiliteit zou in de toekomst nooit meer zo laag staan. Nog geen tien jaar later gebeurde het echter weer. Er schuilt dus gevaar in de voorspelling dat we nooit meer terugzakken naar die lage volatiliteitsniveaus. Nu iedereen wakker is geschud voorlopig even niet, maar de markt verrast ons wel vaker.’

Bent u iemand met een uitgesproken mening?
‘Ik denk dat ik een duidelijke visie heb en die laat ik horen. Die visie zal ik in mijn columns voor Beleggers Belangen ook uiten. Dat betekent overigens niet dat ik altijd tegen de consensus van de markt in ga. Toch kan de markt soms heftig reageren of teveel ergens op vooruitlopen. Dan gebeurt het regelmatig dat ik het niet eens ben met de markt.’
Kunt u van dat laatste een voorbeeld geven?
‘Ik geloof niet zo in het inflatieverhaal. Ik denk bijvoorbeeld dat de arbeidsmarkten nog voldoende ruimte hebben. Vooral in de VS werken veel mensen nog onder hun niveau of minder uren dan ze zouden willen, en is de participatiegraad van vrouwen relatief laag. Dat zijn voor mij indicatoren dat er best nog wat rek zit in de arbeidsmarkt. De angst voor inflatie door stijgende lonen vind ik dus wat overtrokken.
‘Ook moeten we de kracht van een aantal langetermijntrends, zoals vergrijzing en technologische ontwikkelingen, niet onderschatten. Nieuwe bedrijfsmodellen die daaruit voortvloeien, zoals Uber en Airbnb, proberen een service zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Die stijging in productiviteit en lagere kosten drukken de inflatie.’

Wat voor grote veranderingen zal de huidige technologische revolutie nog meer brengen?
‘We zijn gewend aan consumptiegedreven groei, maar ik denk dat we een enorme efficiëntieslag gaan krijgen en een toekomst tegemoet gaan waarin veel minder wordt geconsumeerd. De technologie van Artificial Intelligence (zelflerende machines en software) maakt dit mogelijk. Laat ik dat toelichten aan de hand van de meer dan negen miljoen auto’s in Nederland. Door de technologische ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s en de gedeelde connectiviteit, gaan we van autobezitters naar autogebruikers. Vervoer zal van deur tot deur gaan met meerdere personen in één auto. Dan hebben we straks minder dan drie miljoen auto’s nodig! Omdat beleggen om groei gaat en niet om krimp, moeten beleggers alert zijn op bedrijven die goed op dit soort ontwikkelingen inspelen.’

‘Ik denk dat we een toekomst tegemoet gaan waarin veel minder wordt geconsumeerd’

Valutakoersen zijn het lastigst te voorspellen
Valutakoersen zijn het lastigst te voorspellen Van alle beleggingscategorieën heeft Wessels het meeste moeite met valutavoorspellingen. Dat komt door het grote aantal factoren waarvan valuta’s afhankelijk zijn. Marktpositionering in de dollar bijvoorbeeld; heel veel mensen staan nu erg short in de dollar. Daarin ziet Wessels op korte termijn aanleiding voor een sterker wordende ‘greenback’. Op langere termijn voorziet hij juist verzwakking dankzij de handelsgedreven Trump, die zich altijd al voor een zwakke dollar (goedkopere export) heeft uitgesproken. Dat door zijn belastingverlagingen en investeringsdrang de staatsschuld oploopt, is voor Wessels een extra reden om te denken dat de dollar op termijn zal dalen. Omdat hij timing nog moeilijker vindt in te schatten dan koersrichting, laat hij de voorspelling van een tijdspanne hierbij achterwege.

 

WIE IS RALPH WESSELS?
HOOFD BELEGGINGSSTRATEGIE ABN AMRO MEESPIERSON
dec 2017 – heden ABN AMRO MeesPierson, Chief Investment Strategist
dec 2016 – nov 2017  ABN AMRO MeesPierson, Senior Investment Strategist
mei 2011 – dec 2016 ABN AMRO, Equity Analist
feb 2008 – sep 2010 Robeco, Investment Strategist
Opleiding   Erasmus Universiteit Rotterdam, bedrijfseconomie

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!