Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 22 mrt 2018 09:30

Commentaar: cynisch zijn in gevallen zoals Facebook

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Beleggers deden afgelopen week massaal wat ze nooit moeten doen: in paniek verkopen. Na de uitbraak van het Cambridge Analytica-schandaal rendeerde Facebook in twee dagen tijd -9,2%. Het aandeel zal niet in portefeuille zitten van veel Nederlandse particulieren. Maar ook onder deze groep zullen er tallozen zijn die de ophef over de gegevens van 50 miljoen gebruikers ‘niet leuk’ vinden.

Facebook

Het schandaal is uniek, gezien de wereldwijde populariteit van Facebook en de omvang van het sociale-mediabedrijf. Maar het gebeurt beleggers helaas meerdere keren per jaar dat een favoriet aandeel plotsklaps 10% of meer verliest. Negen van de tien keer is dat het gevolg van een winstwaarschuwing. Op die manier ging dicht bij huis PostNL eind vorige maand op één dag dik 17% onderuit.

Interbubbel

Een enigszins vergelijkbare categorie als nu Facebook was begin dit jaar Intel. Dit nadat gegevens waren uitgelekt over de kwetsbaarheid van de computerchips die het bedrijf maakt en het feit dat dat de topmannen hiervan misschien al eerder op de hoogte waren. Echter, nog dezelfde maand bleken de gevolgen mee te vallen. Het aandeel noteert nu rond de hoogste stand sinds het knappen van de interbubbel.

Waardering

Kortom: hoe groot de publieke verontwaardiging ook is, beleggers moeten naar de cijfers en de waardering kijken en emoties uitbannen. Het is misschien enigszins cynisch, maar  wie maalt er nu nog om de commotie rond de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers? Net zoals de commotie over de bonus aan de top bij de beursgang van NIBC van vrijdag, snel zal wegebben.

Wapenhandelaren

Natuurlijk speelt het imago van een bedrijf op de lange termijn wel een rol bij de de populariteit van een aandeel. Maar het vergde een proces van jaren, zo niet van decennia, voordat bepaalde wapenhandelaren of sigarettenfabrikanten op de verboden lijstjes kwamen van beleggers. Met banken, en zeker met technologie-aandelen, is dit nog lang niet aan de orde.

Respect

Begrijp me niet verkeerd: als u uit principe niet wilt investeren in clusterbommen, zakenbanken of sociale media, heeft uw mijn respect. Maar vanuit het oogpunt van rendement kunnen  zulke principes u in de weg zitten. Net zoals verkopen alleen uit angst voor verdere koersverliezen negen van de tien keer een verliesgevende optie zal blijken te zijn. Ook bij Facebook is het beter eerst het stof te laten neerdwarrelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!