Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Ralph Wessels, 21 mrt 2018 09:00

Column: positief blijven over de markt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

De laatste weken zijn beleggers zenuwachtig geworden en is de volatiliteit toegenomen. Stijgende rentes, oplopende inflatieverwachtingen, protectionistisch beleid en een lastige verkiezingsuitslag in Italië zorgden ervoor dat we in euro’s in het rood staan sinds de start van het jaar. Ook denkt bijna de helft van de hedgefondsmanagers dat de markt, en dus binnenkort ook de economie, over zijn top heen is.

Ik denk echter dat aandelen de weg omhoog weer zullen vinden. De huidige correctie zie ik als tijdelijk en gezond. Ook is het goed dat partijen somberder worden over de markt, want die gedijt het best bij risico’s en onzekerheden. Die moeten natuurlijk niet te groot worden, maar het is belangrijk dat er alarmbellen rinkelen als iedereen genoegzaam achterover leunt.

Het onderliggende beeld wijst op een gezonde wereldeconomie, mooie bedrijfswinsten en een groot vertrouwen onder producenten en consumenten. Ook worden economische groei- en winstverwachtingen verhoogd. Dit duidt erop dat we nog in de fase van ‘toenemende groei’ van de economische cyclus zitten. Deze zit voor de fase van ‘afnemende groei’ die eindigt met de top, voordat de fase van ‘toenemende krimp’ begint.

Bedrijven investeren weer

Mijn hoofdreden om positief te blijven, is echter dat bedrijven weer investeren en daarmee de productiviteit eindelijk verbetert. Zo kan de groeicyclus verlengd worden. Bedrijfsinvesteringen staan in de VS op het hoogste niveau sinds de financiële crisis en ook in de EU zijn ze uit het dal. De verwachting is dat deze trend zich voortzet. De nieuwe orders-index, een sub-index van het producentenvertrouwen, staat zowel in de VS als de EU rond historisch hoge niveaus. Bedrijven zijn dus bereid de komende drie à vier kwartalen te investeren. Daarmee verbetert de productiviteit, bijvoorbeeld door efficiëntere productie als gevolg van de aanschaf van efficiëntere machines. Dat kan, zeker in de VS, de stijgende looncomponent van de inflatie gedeeltelijk compenseren. Ook rentes zullen dan minder snel stijgen.

De Conference Board in de VS verwacht voor dit jaar een productiviteitsstijging van 1,3%. Nog lang niet zo hoog als eind jaren ’60 of begin deze eeuw, maar wel hoger dan de laatste jaren. En productiviteitsgroei zorgt voor hogere economische groei.

Dat is goed nieuws voor aandelenmarkten. Nu maar hopen dat president Trump geen wereldwijde handelsoorlog ontketent en daarmee een goede ontwikkeling in de kiem smoort.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!