Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 21 mrt 2018 14:00

Beter Beleggen: Het tweede aandeel gratis

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Het zijn weer hamsterweken bij de grootste supermarktketen van het land. Bij een groot aantal producten krijgt u er twee van voor de prijs van een. Maar ook op de beurs kunt u aandelen kopen aan de helft van de prijs. Eentje daarvan is NN Groep.

Welgeteld 67 aandelen uit de STOXX Europe 600 noteerden op 2 maart onder hun boekwaarde. Zes daarvan zelfs 50% of meer. Dat is niet meteen een reden om te kopen, want aandelen die onder de boekwaarde worden verhandeld zijn niet per definitie goedkoop.
De boekwaarde van een onderneming is de waarde zoals die uit het eigen vermogen van de balans kan worden afgelezen. In feite is de boekwaarde al het geld dat de aandeelhouders ooit hebben ingebracht, verhoogd met alle gereserveerde winsten minus de verliezen.
Bij de oprichting van een onderneming werd er gestart met een bepaald kapitaal en idealiter produceert een onderneming elk jaar winst. Die wordt evenwel niet volledig uitgekeerd. Vooral in de beginjaren wordt een belangrijk deel van de winst ingehouden om kansrijke acquisities en/of noodzakelijke investeringen te financieren. Met andere woorden, de ingehouden winst wordt gereserveerd. De winst die wel wordt uitgekeerd, heet dividend en wordt pro rata aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Risicopremie

De boekwaarde is dus het totaal aan eigen vermogen en voor waarderingsdoeleinden wordt dat bedrag gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. In de regel noteren aandelen boven hun boekwaarde, groeiwaarden zelfs aanzienlijk. Cyclische aandelen daarentegen noteren veelal onder de boekwaarde. Er is eigenlijk sprake van een risicopremie voor de wispelturigheid van de resultaten.
Aandelen die onder hun boekwaarde worden verhandeld, moeten nader bekeken worden. Bedrijven die structureel dieprode cijfers schrijven, kunnen een koers voorleggen die lager is dan de boekwaarde. Wat is de waarde van het aandeel als het bedrijf geen winst produceert?
Niettemin stellen aandelen met lage boekwaardes een mooi rendement in het vooruitzicht. De markt kijkt immers vooruit naar de gevolgen van de volgende jaren. Mogelijk verwachten beleggers dat de onderneming in kwestie in de komende jaren de verliezen blijft opstapelen, wat de boekwaarde verder aantast. Maar als de onderneming wel winst maakt, dan kan het interessant worden. Een lage koers-boekwaarde is vaak een teken van wantrouwen. De boekwaarde legt een bodem onder de koers. Wanneer de markt vermoedt dat een bedrijf geen toekomst meer heeft, dan biedt de boekwaarde echter weinig soelaas.

Onderschat

Aandelen die onder hun boekwaarde noteren en waarvan de winst toeneemt, zien het rendement op eigen vermogen stijgen. En als de markt de vooruitzichten van het bedrijf te negatief heeft ingeschat, dan schuilt er heel wat waarde in. Het is een open deur, maar op de beurs verdient u het meeste geld met aandelen die beter zijn dan de markt denkt.
Als u begin vorig jaar alle Europese aandelen met een korting uit de STOXX 600 had gekocht, had u inclusief dividend een winst van 18,6% binnengeharkt. Dat is 600 basispunten meer dan de totale opbrengst van de index. Het totaalrendement van de koritngsaandelen van het jaar ervoor oogt met 7,2% op het eerste gezicht laag, maar in 2016 sprokkelde de STOXX Europe 600 inclusief dividend slechts een winst van 1,7% bijeen.
Dat bovenstaande resultaten niet op toeval berusten, bewijst empirisch onderzoek naar het verband tussen boekwaarde en de koersontwikkeling. Naarmate aandelen duurder worden, daalt het 12-maandsrendement (zie grafiek).

 

Op de beurs wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Meer vraag doet de koersen stijgen, meer aanbod laat ze zakken. Als de koersen dalen, stijgt de waarde van aandelen en wordt de beurs goedkoper.

In de aanbieding

De aandelen uit de STOXX Europe 600 die u momenteel met 50% korting kunt kopen, zijn NN Groep en het Italiaanse Banca Populare Emilia Romagna. Bij Deutsche Bank, de Italiaanse banken Banco BPM en UBI Banca krijgt u niet één maar twee aandelen gratis erbij, bij Steinhoff International zelfs elf. De koers van de Duitse retailer staat echter onder druk, vanwege van boekhoudkundige onregelmatigheden. En bij de banken is het een bekend oud zeer, de nasleep van financiële crisis, die maakt dat NN Groep het enige koopwaardige aandeel is uit het illustere gezelschap van zes.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!