Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 20 mrt 2018 17:13

De lucht klaart op voor Sif

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De voor dit jaar verwachte winstdaling bij funderingsbouwer Sif valt mogelijk minder groot uit dan verwacht, nu het bedrijf in exclusieve onderhandeling is over een groot contract.

Sif heeft een meevallend kwartaal achter de rug. Dankzij de ingebruikname van de tweede productielijn in de nieuwe fabriek op de Maasvlakte werd de productie flink opgevoerd. Over geheel het jaar steeg de productie met 21,5% naar 232 kiloton aan ‘monopiles’, stalen funderingen voor windmolens op zee en olieplatformen. Dat is meer dan de verwachte 220 kiloton. Hierdoor viel de winstdaling mee. De ebitda liep met 12,7% terug naar €57,1 mln, terwijl er was gewaarschuwd voor een krimp van ruwweg 15%.

Het nettoresultaat kwam uit op €30,8 mln, een afname van 17,7% vergeleken met het jaar daarvoor. Het bedrijf  hield per kiloton minder over door prijsdruk en een toename van het gewicht en de omvang van funderingen. Bovendien werden er extra kosten gemaakt voor het opstarten van de nieuwe productiefaciliteit in Rotterdam. Die vielen in het vierde kwartaal weg, zodat de winst weer opveerde.

Goede marktvooruitzichten Sif 

Die opgaande lijn mag echter niet worden doorgetrokken naar dit jaar. Sif waarschuwde eerder al dat vertraging van diverse grote offshore windprojecten in Nederland en Frankrijk zal zorgen voor een onderbezetting van de fabrieken. Maar de schade kan uiteindelijk meevallen, want Sif voert exclusieve besprekingen over een order van 70 kiloton. Samen met de reeds getekende opdrachten van 115 kiloton zou de capaciteit dan voor circa 60% zijn bezet. Aan de kostenkant kan Sif heel wat doen, doordat het veel gebruik maakt van tijdelijk personeel. Niettemin is een stevige winstdaling onvermijdelijk.

Voor de jaren daarna ziet het er een stuk beter uit. Tussen 2019 en 2026 wordt er naar verwachting gemiddeld 4,1 gigawatt per jaar aan offshore windenergiecapaciteit in Europa toegevoegd. Sif verwacht daarom dat de capaciteitsbenutting na dit jaar weer naar hoge niveaus zal terugkeren. Dankzij de capaciteitsuitbreiding van 50% zou dat een flinke winstsprong mogelijk kunnen maken richting de €2 per aandeel. Wij vinden Sif gegeven het cyclische projectmatige karakter van de activiteiten echter voldoende gewaardeerd, en handhaven ons houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!