Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 19 mrt 2018 15:47

Altice moet flink aan de bak

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Kabelaar Altice zit in de knel. De trage operationele groei maakt de druk van de hoge rentebetalingen problematisch. Het bedrijf neemt noodgedwongen maatregelen.

Het management van Altice krijgt weer een druk jaar. In het verleden waren er plannen voor de uitbouw van een imperium. De schuldpositie werd echter extreem slecht. Bovendien vielen de operationele groeiresultaten tegen, terwijl die de kasstroom moesten opleveren om de schuldpositie te reduceren. Beleggers werden zenuwachtig en het aandeel ging onderuit. De kabelaar werd zo gedwongen de strategie te herzien. Die geformuleerde strategiewijziging moet vorm krijgen in 2018.

Stategiewijziging Altice

De activiteiten worden gesplitst in Altice Europa en Altice VS, waarbij de aandeelhouders van het bedrijf beide aandelen in bezit krijgen. Dit gaat tevens gepaard met een geldoverdracht vanuit de VS in de vorm van een dividend aan Altice Europa van $1,5 mrd. Voorts is Altice Europa van plan meerdere bezittingen te verkopen. De Zwitserse telecommunicatie- en datacentra-activiteiten zijn al verkocht. Tevens worden de Franse, Portugese en Dominicaanse wholesale voice carrier-activiteiten – diensten aan andere telecommaatschappijen – van de hand gedaan. De resterende activiteiten in de Dominicaanse Republiek staan ook te koop. Dat geldt eveneens voor een belangrijk deel van de telecomtorens in Frankrijk en Portugal.

Oordeel

Met een schuld van €31 mrd zal de strategiewijziging echter weinig zoden aan de dijk zetten. De rentekosten blijven het operationeel resultaat ook in 2018 ver overtreffen, met als gevolg een nettoverlies. Voor de Amerikaanse activiteiten zal een nettoschuld van circa $23 mrd ontstaan. We verwachten dat deze activiteiten ook in 2018 nog verlieslatend zijn. Al met al blijft het bezit van aandelen van het nu nog ongesplitste Altice in onze ogen onaantrekkelijk. Dat komt ook omdat de kleine aandeelhouder niets te zeggen heeft. De meerderheid aan het aandelenbezit is namelijk in handen van het management.

Jaarcijfers

Toch ook wat gegevens over de jaarcijfers. De omzet bleef stabiel, op €23,4 mrd. Het operationeel jaarresultaat nam af tot €948 mln en de financieringskosten stegen. Het verlies steeg dus, ware het niet dat er door het Amerikaanse fiscale beleid een grote meevaller te melden viel. Voor 2018 verwachten we opnieuw een fors nettoverlies. Het advies blijft ‘verkopen’.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!