Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 15 mrt 2018 09:30

Trump rijdt de Fed in de wielen

0 0 Leestijd ongeveer

De economische cyclus in de Verenigde Staten duurt nu al bijna negen jaar. Met lage werkloosheid, oplopende bedrijfswinsten en flinke investeringsdrang draait de Amerikaanse motor op volle toeren. Dreigt er geen oververhitting?

Mocht de huidige hoogconjunctuur in de Verenigde Staten voortduren tot de zomer van 2019, dan gaat die de boeken in als de langste periode van economische voorspoed ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Maar begin februari werd aanhoudend optimisme plots verruild voor angst. Nadat in januari de lonen in de VS harder bleken te zijn gestegen dan verwacht, daalden wereldwijd de beursindices in korte tijd fors door de vrees voor snel oplopende inflatie. Vorige week bleek uit het banenrapport van februari dat er weliswaar meer banen waren gecreëerd, maar dat de loonstijgingen dit keer ónder de consensus van de markt waren gebleven.

Toch staat de rente op tienjaars Amerikaans staatspapier al weken net onder de 3%. Hoewel dit historisch gezien nog altijd aan de lage kant is, is de stijging sinds begin 2018 (toen het rendement nog op 2,5% lag) aanzienlijk. Veel beleggers zien de 3%-grens als cruciaal niveau. Dat komt doordat Amerikaanse staatsleningen worden gezien als een belegging met een zeer beperkt risico. Daardoor zijn ze van grote invloed op andere beleggingscategorieën; een hoger rendement op het als uiterst veilig betitelde Amerikaanse staatspapier kan ten koste gaan van de vraag naar meer risicovolle assets, zoals aandelen.

Olie op het vuur

Onder leiding van zijn kersverse voorzitter, Jerome Powell, doet de Fed zijn uiterste best om met inachtneming van de inflatiedoelstelling van 2%, oververhitting van de economie te voorkomen. Daarentegen gooit President Trump met een pakket aan stimuleringsmaatregelen juist olie op het vuur. Door zijn aangekondigde belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur en defensie loopt de staatsschuld (nog meer) op.

Washingtons uitgavendrang zal de Amerikaanse schatkist dwingen om meer te lenen door meer obligaties uit te geven. Daarvoor zullen obligaties moeten worden verkocht op hetzelfde moment dat de Fed is begonnen met het afbouwen van haar monetaire stimuleringsbeleid. De concurrentie tussen verkopende partijen op de obligatiemarkt neemt dus toe. Daarbij leiden dalende obligatiekoersen, door de inverse relatie, tot hogere rentes op obligaties.

Nog genoeg rek

Het is niet voor het eerst dat de VS kampen met een oplopende staatsschuld. In het verleden gebeurde dit echter in slechte economische omstandigheden met hoge werkloosheidspercentages. Trump stimuleert nu juist een economie die uitstekend in vorm is.

En daarin schuilt het risico op hogere inflatie en op economische oververhitting. Als een gedeelte van de binnenlandse productie dan ook nog zou worden verplaatst naar buitenlandse handelspartners, zou dit ertoe kunnen leiden dat de overheidsschuld stijgt en het tekort op de handelsbalans toeneemt. De kansen dat dergelijke externe factoren als tegenwicht zullen dienen voor een op volle toeren draaiende binnenlandse economie, zijn door Trumps importtarieven echter wel aanzienlijk geslonken.

De Amerikaanse economie staat echter nog niet in de hoogste versnelling. De huidige bezettingsgraad van de industriële productiecapaciteit van 77,5% in de VS biedt nog genoeg ruimte om extra economische vooruitgang op te vangen. Daarnaast zit in de Amerikaanse arbeidsmarkt ook nog wel rek. Door het grote aantal parttime en laaggeschoolde banen, in combinatie met het grote aantal mensen dat meer én hogerop wil werken, zit er tussen vraag en aanbod op de banenmarkt nog wel aardig wat speling. Dat voedt de gedachte dat het met oververhitting van de Amerikaanse economie voorlopig nog wel mee zal vallen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!