Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 13 mrt 17:35

NIBC interessant voor inkomstenbeleggers

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keert NIBC volgende week terug naar het Beursplein. Het aandeel is vooral interessant voor beleggers die op zoek zijn naar een aantrekkelijk dividend.

Op 23 maart krijgen beleggers nog wat meer te kiezen op de Amsterdamse beurs, dankzij de beursgang van NIBC. Via de plaatsing van maximaal 30% van de aandelen kan de huidige eigenaar, J.C. Flowers, tot €450 mln ophalen.

NIBC richt zich binnen het zakelijke segment op middelgrote klanten. Daarnaast is de onderneming actief op de Nederlandse spaar- en hypotheekmarkt. In tegenstelling tot grote concurrenten, zoals ABN Amro en ING, heeft NIBC geen kantorennetwerk van enige omvang. Door de wat geringere schaalgrootte ligt de marge ook wat lager dan bij deze partijen. De genormaliseerde return on equity (ROE) kwam in 2017 uit op 8,9%, tegenover 10,2% voor ING en maar liefst 14,5% voor ABN Amro. Het concern streeft ernaar om de ROE op te krikken tot binnen een bandbreedte van 10 tot 12%.

Dividend uitkeren

Voor beleggers is het zaak om de winstontwikkeling te volgen, aangezien die maatgevend is voor de hoogte van het dividend. NIBC streeft ernaar om minstens de helft van de nettowinst als dividend uit te keren. In 2017 schoot de winst omhoog van €104 mln naar €213 mln. Die stijging was voor een groot deel te danken aan een boekwinst van €53 mln op een Duitse vastgoedtransactie. Vorig jaar keerde NIBC een dividend uit van €96 mln (payout: 45%). Dat komt neer op circa €0,65 per aandeel. Uitgaand van een prijsbandbreedte van €8,75 tot €10,25 levert dat een dividendrendement op van 6,3 tot 7,4%. Mogelijk ligt het werkelijke percentage wat lager. Het voordeel van de boekwinst valt immers weg, maar NIBC heeft ruimte om de payout licht te verhogen.

Bescheiden groeiruimte

De volwassen Nederlandse markt biedt weinig ruimte voor een stevige winstgroei. Het vooruitzicht van een hoog dividend, dat in lijn met de winst gestaag oploopt, is dan ook de meest aantrekkelijke eigenschap van NIBC. Voor inkomensbeleggers is het het overwegen waard om positie te kiezen in NIBC naast, of in plaats van, ABN Amro of ING. Deze groep heeft tot 17.30 uur op woensdag 21 maart de mogelijkheid om in te tekenen op de beursgang.

Kerncijfers20172016
Bedrijfsresultaat€559 mln€413 mln
Bedrijfslasten€233 mln€206 mln
Nettowinst€216 mln€104 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!