Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 13 mrt 17:27

Focus Eon gaat zich uitbetalen

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

In een complexe transactie neemt Eon een groot deel van Innogy over. Hierdoor neemt de focus van het nutsbedrijf toe, terwijl de groeivooruitzichten verbeteren.

Eon heeft de eigen cijferpublicatie volledig in de schaduw geplaatst van het nieuws over de overname van Innogy. De onderneming heeft een akkoord bereikt met RWE voor de aankoop van haar belang van 76,8% in dit bedrijf. Daarnaast doet Eon een bod op de resterende aandelen. Hieraan hangt een prijskaartje van circa €5 mrd. Dat geld komt deels vrij dankzij een bijdrage van €1,5 mrd van RWE. Als onderdeel van een gecompliceerde transactie ontvangt dit concern namelijk onder meer de activiteiten op het vlak van duurzame energie van zowel Eon als Innogy en een belang van 17% in Eon.

Complexe transactie

Beide bedrijven verwachten dat de uitruil voor eind 2019 wordt afgerond. Hoewel er behoorlijk wat activiteiten betrokken zijn bij de overname, is het onwaarschijnlijk dat toezichthouders of aandeelhouders dwars gaan liggen. Noch Eon, noch RWE krijgt een overmatig dominante marktpositie binnen zijn marktsegment. In het geval van Eon ontstaat een bedrijf met circa 50 miljoen (eind)klanten en een distributietak met jaarlijkse inkomsten van €37 mrd. Het concern verwacht dat de synergievoordelen kunnen oplopen tot €600 à €800 mln in 2022. De besparingsmogelijkheden en het veranderende karakter van de activiteiten, zorgen ervoor dat het nutsbedrijf na een aantal heel lastige jaren weer in een positie komt waarin het de winst kan laten groeien.

Eindelijk weer groei

In 2017 nam de omzet met 1% af naar €38,0 mrd. De ebitda bleef stabiel op €5,0 mrd, terwijl het bedrijfsresultaat met 1% daalde naar €3,1 mrd. Onderaan de streep veerde de nettowinst met 58% op naar €1,4 mrd dankzij de vergelijking met een zeer lastig 2016. Eon voorspelt dat de hernieuwde focus ervoor zorgt dat het bedrijfsresultaat de komende jaren met gemiddeld 3% à 4% kan oplopen. Voor de winst per aandeel komt die groei zelfs op 5% à 10%. In 2018 keert Eon een dividend uit van €0,43 (4,6% rendement) en het bedrijf wil dat bedrag de komende jaren stapsgewijs laten groeien. De sterk verbeterde groeivooruitzichten, het aantrekkelijke dividend en de positieve nieuwsstroom vormen aanleiding om het advies te verhogen naar kopen.

Cijfers Eon20172016
Omzet€38,0 mrd€38,0 mrd
Bedrijfsresultaat€3,1 mrd€3,1 mrd
Nettoschuldpositie€19,2 mrd€26,3 mrd
Dividendverrassing bij Engie
Het Franse Engie is een jaar eerder dan gepland al zo goed als klaar met het strategische plan. Eind 2017 had het concern €13,2 van de beoogde €15 mrd aan desinvesteringen afgerond. Aan de andere kant stak het nutsbedrijf €14,3 mrd in nieuwe projecten. Over heel 2017 kwam de autonome groei van de omzet (€65 mrd) op 2%. De ebitda nam op deze basis met 5% toe naar €9,3 mrd. Voor het nieuwe jaar voorspelt Engie dat de onderliggende winst met circa 8% gaat toenemen naar €2,45 à €2,65 mrd. Om het vertrouwen in de aantrekkende groei te onderstrepen, verhoogt Engie het dividend in 2018 van €0,70 naar €0,75. Die zet komt eerder dan verwacht, maar geeft geen aanleiding om het houdadvies voor de onderneming bij te stellen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!