Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Hildo Laman, 5 mrt 2018 11:45

Advies ASMI verhoogd na mooie jaarcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor ASMI. De chipmachinefabrikant kende een prima 2017 en lijkt dit jaar nog meer omzet te maken.

ASMI heeft in het vierde kwartaal van 2017 een groter bedrag aan orders ontvangen dan waar het bedrijf bij de vorige cijferpresentatie van uitging. De orderinstroom was €203,2 mln. Dat is een gunstig teken voor de resultaten van het nu lopende eerste kwartaal. De omzet in het vierde kwartaal van €205,6 mln is aan de hoge kant van de bandbreedte van €190 mln tot €210 mln die ASMI voorzien had. Het bedrijf heeft de verwachting uitgesproken dat de eerste twee kwartalen goed zullen zijn. Als dat inderdaad het geval is, zal de omzet hoger uitvallen dan in 2017, terwijl dat al een erg goed jaar was.

De nettowinst viel met €224,8 mln bijzonder hoog uit in het vierde kwartaal. Daar zit echter wel een boekwinst in van €183,9 mln door de verkoop van een deel van het belang in ASM Pacific. Het resterende belang in ASM Pacific is nu ongeveer €1,2 mrd waard. De genormaliseerde winst, dus zonder deze transactie, is volgens ASMI €45,5 mln. Voor het hele jaar komt de winst uit op €452,4 mln, inclusief de boekwinst. De genormaliseerde winst is €190,3 mln. Per aandeel komt dat neer op €3,22.

Speciale uitkering

ASMI is van plan om per aandeel €4,00 uit te keren als gevolg van de ASM Pacific-transactie. De transactie zal volgens het bedrijf op een fiscaal voordelige manier uitgevoerd worden. Het reguliere dividend zal €0,80 bedragen. Deze uitkeringen zullen plaatsvinden na goedkeuring op de algemene vergadering (28 mei). De bijzondere uitkering zal waarschijnlijk van de agioreserve af gaan. Dat is een fiscaal gunstige manier van geld uitkeren aan aandeelhouders.

Advies op ASMI

Wat betreft het aandeel vinden we dat ASMI nog iets aantrekkelijker is geworden door de komende extra uitkering. Verder is de financiële positie prima, mede dankzij de verkoop van de aandelen in ASM Pacific. Het lijkt er verder op dat 2018 nog iets beter wordt dan 2017. We verhogen onze wpa-taxatie voor dit jaar daarom, naar €3,50. Uitgaande van dit getal komt de k/w uit op net iets onder de 17. Het gaat al een aantal jaren erg goed in de hele halfgeleidersector. We denken al met al dat het aandeel ASMI koopwaardig is. Daarom verhogen we ons advies naar ‘kopen’.

In mln €Kw. 4Kw. 3Kw. 2
Omzet205,6185,3202,0
Nettowinst224,842,2132,1
Winst per aandeel (in €)3,950,722,23

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!