Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 feb 2018 15:00

Verzekeraars hebben een groeiprobleem

0 0 Leestijd ongeveer

Aegon, NN Group en ASR hebben een mooi 2017 achter de rug. Door de combinatie van trage marktgroei, een lage rente en toenemende concurrentie ziet de toekomst voor de verzekeraars er meer uitdagend uit.

Indrukwekkend koersverloop

De kansen op de Nederlandse verzekeringsmarkt zijn beduidend minder groot dan het koersverloop van de grote spelers doet vermoeden. Sinds halverwege 2016 is de koers van de aandelen met bijna 50% (NN Group) tot meer dan 75% (ASR) gestegen. Achter die stijging gaan onder meer een herstel van de kapitaalbuffers, een toenemende winstgevendheid en het uitblijven van strengere regelgeving schuil. De rugwind voor de sector neemt de komende tijd in kracht af. Hierdoor wordt het zaak voor beleggers om scherper te letten op de verschillen tussen de partijen. De meest in het oog springende daarvan is de omvang van de verzekeraars. Met een verkoop- van €16,2 mrd en een beurswaarde van meer dan €11 mrd is Aegon met afstand de grootste partij. NN Group is ongeveer een derde kleiner, met een verkoop- van €11,2 mrd en een marktwaarde van €8,2 mrd.

Over de grens

Een ander verschil tussen beide partijen is de geografische focus. Aegon heeft een sterk internationaal karakter. Het concern is in ruim 20 landen actief, met een duidelijke focus op Noord-Amerika. Deze regio draagt meer dan 60% bij aan de onderliggende winst voor belastingen (€2,1 mrd), terwijl dat voor de Europese thuismarkt minder dan een derde is. Daarmee liggen de verhoudingen heel anders dan bij NN Group, dat juist voor bijna 60% van het resultaat afhankelijk is van de Nederlandse verzekeringsmarkt. Via de vorig jaar afgeronde overname van Delta Lloyd heeft NN Group bovendien het lot nadrukkelijk aan de thuismarkt gekoppeld. Op de korte tot middellange termijn is de geografische spreiding in het voordeel van Aegon.

Amerikaans voordeel

Door de recente stroom van sterke economische cijfers neemt de kans toe dat de Federal Reserve de rente gaat verhogen. Hierdoor krijgt de verzekeraar ruimte om klanten een wat hoger rendement in het vooruitzicht te stellen. Daar komt bij dat Aegon profiteert van de belastingverlaging die de Amerikaanse regering eind 2017 doorvoerde. Hierdoor is het eigen vermogen in het vierde kwartaal met €1 mrd toegenomen. Het bedrijf verwacht bovendien een voordeel van circa €85 mln aan kapitaalgeneratie en van €120 mln aan het netto onderliggend resultaat.

Kapitaal vrijspelen

De Amerikaanse markt kenmerkt zich echter door een bescheiden groeitempo en scherpe concurrentie. Dat maakt het voor Aegon lastig om het resultaat in dit land gestaag op te voeren. De verzekeraar legt daarom sterk de nadruk op het verlagen van kosten en het zo efficiënt mogelijk inzetten van kapitaal. In mei vorig jaar verkocht Aegon de Amerikaanse payout annuities en de Bank-Owned / Corporate-Owned Life Insurance activiteiten aan branchegenoot Wilson Re. Dit leverde weliswaar een boekverlies op van $300 mln, maar het stelde de verzekeraar wel in staat om €630 mln aan kapitaal vrij te spelen.

Besparen

Begin dit jaar werd bekend dat Aegon het beheer van onder meer verzekerings- en lijfrente-activiteiten uitbesteedt aan Tata Consultancy. De aanvankelijke jaarlijkse besparing van $70 mln moet op termijn oplopen naar $100 mln. Daarmee komt de in 2016 geformuleerde doelstelling om voor het eind van dit jaar €350 mln aan kostenbesparingen door te voeren een stap dichterbij. In dat opzicht lijkt NN Group overigens heel veel op Aegon. Net als de wat grotere branchegenoot streeft het concern ernaar om de kosten met €350 mln terug te schroeven. NN Group hanteert hiervoor overigens wel een andere periode. De strategie die op de beleggersdag in november werd ontvouwen, richt zich op de periode tot en met 2020.

Kapitaalbuffer

Terwijl Aegon bezig is met het herinrichten van de bestaande organisatie, heeft NN Group de mogelijkheid om kosten te besparen bij het inpassen van de activiteiten van Delta Lloyd. De aankoop heeft er wel toe geleid dat de omvang van de kapitaalbuffer wat is afgenomen. Ten opzichte van een jaar geleden daalde de Solvency II ratio van 241% naar 199%. Aan de andere kant vormde de overname van Delta Lloyd in 2017 ook een belangrijke motor achter de resultaatverbetering. De operationele winst veerde met 27% op naar €1,2 mrd. Voor de komende jaren rekent NN Group op een stijging van dit resultaat met gemiddeld 5% tot 7%. Met het oog op de besparingen die de verzekeraar doorvoert is dat een heel bescheiden doelstelling. Het geeft aan hoe lastig het is om te groeien op de Nederlandse markt.

Lastige markt

In het segment levensverzekeringen zijn de totale premie-inkomsten sinds 2000 bijna gehalveerd, blijkt uit recente cijfers van DNB. Oorzaken zijn onder meer de lage rente, de naweeën van fiscale wijzigingen en de impact van de woekerpolis-affaires. Omdat NN Group het dividend koppelt aan de ontwikkeling van de operationele winst, kunnen beleggers wel rekenen op groeiende inkomsten. De onderneming hanteert een payout van circa 45%. De kapitaalbuffer geeft bovendien ruimte om dat percentage in de toekomst op te schroeven. Bij Aegon hoeven beleggers zich inmiddels geen zorgen meer te maken over de houdbaarheid van het dividend. De Solvency II ratio kwam op concernniveau uit op 201%. Halverwege 2016 was die buffer bij de Nederlandse activiteiten nog gedaald tot 135%.

Kapitaalgeneratie

Met name dankzij een kapitaalgeneratie van €2,1 mrd vorig jaar heeft het concern voldoende ruimte om geld aan aandeelhouders terug te geven via dividend en aandeleninkoop. Het gebrek aan structureel groeiperspectief wordt weerspiegeld in de waardering van de verzekeraars. Daarbij heeft Aegon (k/w 8,8) een streepje voor, dankzij de gunstige ontwikkelingen in de Verenigde Staten waar het concern sterk vertegenwoordigd is. Het koopadvies blijft van kracht. Voor NN Group (k/w 10,6) geldt met het oog op de potentie voor kostenbesparingen en gestage dividendgroei een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ