Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 20 feb 2018 15:30

Olieprijs in de pas met aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De correlatie tussen de aandelenkoersen en de olieprijs blijft vooralsnog hoog. Samen met de beurzen werd ook olie vorige week duurder.

Brent liet 3% bijschrijven na een daling met ruim 8% de week daarvoor. West Texas Intermediate (WTI) was eerder met bijna 10% teruggevallen en won 4%. De volatiliteit is hoog en de kans is groot dat dit nog een hele tijd zo zal blijven.

De verschillende rapporten over de oliemarkt laten zien dat er twee tegengestelde krachten aan het werk zijn. Enerzijds is er de groei van de vraag, die volgens de OPEC dit jaar op 1,59 miljoen vaten per dag zal uitkomen. Het Internationaal Energieagentschap houdt het op een toename met 1,4 miljoen. De grotere vraag wordt met name toegeschreven aan de verwachte groei van de wereldeconomie. Die zal dit jaar met 3,9% op het hoogste peil sinds 2011 uitkomen, voorziet het IMF.

Aanbod ook hoger

Anderzijds stijgt ook het aanbod. En wel in die mate dat de verwachte toename van de consumptie nagenoeg volledig wordt gecompenseerd. De Amerikaanse olieproductie ligt nu 1,3 miljoen vaten hoger dan een jaar geleden. In de meest recente verslagweek klom de output naar 10,27 miljoen vaten per dag. Het Amerikaanse ministerie van Energie ziet de productie later dit jaar oplopen richting 11 miljoen vaten. Het aantal operationele boorplatforms is inmiddels al toegenomen naar het hoogste peil in drie jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.