Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 15 feb 2018 09:24

Paniek om hoge inflatie is overdreven

0 0 Leestijd ongeveer

Begin deze maand bleek de Amerikaanse arbeidsmarkt het beter te doen dan verwacht. Het inflatiespook doemde op en beurzen kregen een corrigerende tik. Maar het hoeft met die inflatieangst zo’n vaart niet te lopen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie met 2,6%, aangedreven door een stijging van persoonlijke consumptie-uitgaven en bedrijfsinvesteringen. De overheid deed ook nog een duit in het zakje, met een toename van 3% in de staatsconsumptie en -investeringen. Deze rooskleurige economische omstandigheden sijpelen door in de Amerikaanse arbeidsmarkt. In januari steeg het totaal aantal banen (exclusief de landbouwsector) zo’n 11% harder dan verwacht, met 200.000. De werkloosheid bedroeg 4,1%.

Marktschok

De grootste verrassing in het werkgelegenheidsrapport was de toename van het gemiddelde uurloon van Amerikaanse werknemers. Dat bedroeg 2,9% op jaarbasis, terwijl op 2,6% was gerekend. Het betekende de sterkste stijging sinds de eerste helft van 2009, en dat zette de financiële markten in vuur en vlam. De angst voor een snel oplopende inflatie sloeg toe en Amerikaanse staatsobligatierentes liepen op. De volatiliteitsindex schoot als een komeet omhoog en aandelen werden massaal van de hand gedaan. Pas tegen het weekeinde verminderden ‘koopjesjagers’ de weekverliezen enigszins.

In de juiste context

Dat lonen groeien is een logisch gevolg van cyclische groei, in combinatie met een afnemende reservecapaciteit op de arbeidsmarkt. De Amerikaanse loonstijgingen zijn echter minder angstaanjagend dan ze op het eerste gezicht lijken. Het gemiddelde uurloon in januari werd waarschijnlijk vertekend door een daling in het aantal gewerkte uren als gevolg van de extreem koude start van het jaar. Verwacht wordt dat de looncijfers bescheidener zullen stijgen naarmate de winter zijn einde nadert.

Bovendien stegen de lonen van productie- en niet-toezichthoudend personeel veel minder hard. Die toename, 2,4% op jaarbasis, lag veel meer in de lijn der verwachting. De alarmerende loongroei geldt dus slechts voor een gedeelte van (het hoger opgeleide segment van) de beroepsbevolking.

Veranderingen

Belangrijker voor de inflatieverwachting is de arbeidsproductiviteit. Die neemt in de VS juist toe. Door deze hogere productiviteit, blijft de groei van de arbeidskosten per eenheid product nog steeds gematigd. Daardoor zou de onderliggende inflatie veel beperkter stijgen.

Daarnaast zouden de verwachtingen van een hoge inflatie ook getemperd moeten worden door structurele krachten. Denk daarbij aan technologische ontwikkelingen, vergrijzing en de hoge mondiale schuldenlast.

Weinig verband

Tevens blijkt dat de correlatie tussen loongroei en inflatiedruk sinds midden jaren ’80 erg laag is. Stijgende lonen zijn dus al meer dan drie decennia geen goede indicator voor toenemende inflatie. Bijgevolg bestaat er weinig urgentie voor een agressiever monetair beleid van de Fed.

Echter, met de stijging van de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties nam de verwachting van renteverhogingen door de Fed juist toe. Waar begin dit jaar de consensus nog lag op drie verhogingen in 2018, spraken sommige analisten plots over vier of misschien zelfs vijf rentestappen voor het jaareinde. De waan van de dag vierde hoogtij.

De vertrekkend voorzitter van de Fed, Janet Yellen, zei tijdens haar laatste persconferentie dat de Amerikaanse inflatie wel eens permanent onder de Fed-inflatiedoelstelling van 2% kan blijven. Er mag dan sinds tijden weer wat inflatoire druk zijn ontstaan, die is niet zo hoog als de markt lijkt te geloven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!