Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 12 feb 2018 17:33

Tegenvallende marge Heineken

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De overname van het Braziliaanse Kirin weegt op de winstgevendheid van Heineken. Daardoor blijft de margestijging dit jaar wederom achter bij de doelstelling.

Heineken heeft vorig jaar de omzet met 5,3% weten op te voeren, naar €21,88 mrd. Met een autonome groei van 5,0% werd dit grotendeels op eigen kracht gerealiseerd. Het bedrijfsresultaat steeg met 6,2%, naar €3,76 mrd. Daarmee verbeterde de operationele winstmarge met slechts 14 basispunten, tot 17,2%.

Heineken streeft op middellange termijn naar een jaarlijkse margestijging met 40 basispunten. Het bedrijf had echter al gewaarschuwd dat de overname van Kirin een negatief effect op de marge zou hebben. Onderaan de streep kwam de nettowinst voor bijzondere posten en amortisatie van goodwill uit op €2,25 mrd, een plus van 7,1%. Per aandeel komt dat overeen met €3,94. Heineken stelt een dividend voor van €1,47 per aandeel (+9,7%).

Winstverwachting

De cijfers voldeden in grote lijnen aan de verwachtingen. Over de afgegeven outlook voor dit jaar waren beleggers echter minder te spreken. De brouwer verwacht wederom een autonome omzet- en winststijging, maar waarschuwt dat de marge slechts met circa 25 basispunten toeneemt en dus voor het tweede achtereenvolgende jaar achterblijft bij de doelstelling.

Kirin zal wederom op de winstgevendheid drukken. De integratie verloopt voorspoedig en geeft Heineken veel meer schaalgrootte in Brazilië, waar het nu de op een na grootste bierbrouwer is. Wij hebben er daarom vertrouwen in dat de margedruk tijdelijk is.

De onderneming presteert op de meeste markten goed. Positief is vooral de sterke volumegroei van het Heinekenmerk: 4,5%, het hoogste groeitempo in jaren. Een van de drijvende krachten is alcoholvrij bier, dat inmiddels in 16 landen beschikbaar is en dit jaar verder wordt uitgerold. Ook de verkoop van ciders, een van de andere strategische speerpunten van het concern, zit buiten het Verenigd Koninkrijk goed in de lift. Heineken heeft nog veel groeipotentieel in opkomende landen, die na de overname van Kirin al bijna de helft van de concernomzet vertegenwoordigen. Bij een aanvaardbare k/w van 19,2 herhalen wij het koopadvies.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!