Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Opinie Take Ligteringen, 10 feb 2018 09:05

Randzaken, deel 5: het bloed door de straten

0 0 Leestijd ongeveer

In zijn zaterdagblog beziet Take Ligteringen, eindredacteur van Beleggers Belangen, de beurswereld door de bril van iemand die nog nooit belegd heeft.

De afgelopen week was er zo een die het leven voor beursjournalisten de moeite waard maakt. Eindelijk, er gebeurde er weer eens iets. Nadat de VIX een jaar lang in coma had gelegen, liep hij ineens te stuiteren alsof hij twintig blikjes Red Bull achterover had geslagen. Heerlijk!

Control freak

Ikzelf was wat minder blij met de flash crash van maandag. Dat kwam in de eerste plaats omdat die mijn planning ernstig in de war schopte. Er bestaat in de wereld nu eenmaal geen grotere control freak dan een eindredacteur — en deze eindredacteur in het bijzonder — die net een sluitende bladindeling in elkaar heeft gepuzzeld. Maar ik accepteerde mijn lot, en verving in mijn schema het geplande omslagartikel door een actueler exemplaar. En toen al het harde werk gedaan was, kon ik niet anders dan tevreden zijn over het eindresultaat.

Toch bleef de beursdaling aan me knagen. Ook een paar dagen later kon ik er nog geen chocola van maken. Toen mijn collega Hanneke Heeren, die bij Beleggers Belangen verantwoordelijk is voor de marketing, op de redactie opgemerkte dat de beurzen wel erg hard in elkaar klapten, antwoordde ik op nonchalante toon, in de gevleugelde formulering van het Koningslied: ‘De correctie die je wist dat zou komen.’

Kans gemist?

Maar naarmate de omvang van de beursimplosie duidelijker tot me was doorgedrongen, was ik me steeds ernstiger gaan afvragen of dit wel een simpele correctie was. Wat als het zo zou gaan als in 2008? Als ‘het bloed door de straten liep’ — het meest uitgekauwde beurscliché dat er bestaat — zonder dat ik het door had? Als het ultieme moment om te gaan beleggen was aangebroken, en ik er nog niet klaar voor was? Mijn collega Menno van Hoven maakte zich alweer op om toe te slaan. Wat als ik te laat was?

Want dat had ik met mezelf afgesproken: ooit ga ik beleggen, en ik stap in op een dag dat de rapen gaar zijn. Buy the dips? Buy the crashes! Maar had ik nu mijn kans gemist? Ik had nog niet eens een beleggersrekening geopend!

Rente in inflatie

Inmiddels zijn we een paar dagen van flinke beursdalingen verder. Toch geloof ik steeds minder in een crash. De meest gelezen verklaringen, rentestijging en oplopende inflatie, zijn nu juist onderwerp van voortdurend politiek beleid — al mag je dat officieel niet zo noemen — van centrale bankiers. Als die een crash zien aankomen, dan verhogen ze die rente toch lekker niet? Desnoods doet de Fed er weer een kwart of een half procentpunt af. Angst voor oplopende inflatie idem dito: dan zet de ECB toch gewoon versneld de geldpers stil en bouwt z’n balans af?

Beleggers hebben zich de afgelopen jaren onverbeterlijke optimisten getoond. Eén uitspraak van ECB-president Mario Draghi over de euro was in 2012 genoeg om de beurzen voor langere tijd de hoogte in te sturen, zonder dat de fundamentele weeffouten van de eenheidsmunt werden gerepareerd. Nu zou het niet anders gaan, denk ik.

Bang voor normalisatie

In 2008 was er een systeemcrisis. Die sluimert nu misschien ook wel — de eurocrisis laait ooit weer op en het wemelt nog altijd van de banken die too big to fail zijn — maar dat angst voor oplopende rente en inflatie een beurskrach zou veroorzaken? Ik geloof het niet. Dat zou betekenen dat beleggers doodsangsten uitstaan voor normalisatie van de economie. Dat het hun grootste angst is dat bedrijven waar de miljarden tegen de plinten klotsen, stoppen met eigen aandelen inkopen en weer gaan investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Nee, ik ben eruit: dit is een gezonde correctie en geen crash. Maar misschien moet ik voor de zekerheid toch maar snel een beleggersrekening openen.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!