Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 10 feb 2018 10:12

Nabeurs: Tijd om even afstand te nemen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

De koersen daalden en flink ook. Dat zorgt voor nervositeit. Niemand ziet immers graag de waarde van zijn portefeuille afnemen. De neiging om dan op de verkoopknop te drukken is begrijpelijk.

Ik was dan ook niet verrast door de vraag van een van onze abonnees; of hij zijn recent aangekochte aandelen nu al weer moest verkopen? Of moest hij juist tegen lagere koersen bijkopen? Deze lezer belegt voor de lange termijn, voor zo’n vijftien tot twintig jaar. Ratio en gevoel werken in dit soort marktomstandigheden echter vaak tegen elkaar in. Het gevoel zegt ‘verkopen’ en dat gevoel wordt sterker naarmate beleggers frequenter de koersen en het beursnieuws bekijken.

Wie voor de langere termijn belegt, krijgt vroeg of laat met koersdalingen te maken. Vermogensbeheerder J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) zette de koersontwikkeling van de MSCI Europe Index, een index waarin zo’n 445 Europese aandelen zijn opgenomen, vanaf 1980 op een rij. In 30 van de 38 jaar stegen de koersen. Maar bínnen ieder van die 38 jaren waren er altijd wel koersdalingen. De gemiddelde daling van hoogste naar laagste koers binnen een kalenderjaar bedraagt maar liefst 15%, zo berekende JPMAM.

Zo’n gemiddelde maskeert de uitschieters in al die jaren. In 2008 daalde de MSCI Europe Index in een jaar tijd met 48%, maar in 1985 met slechts 3%. In de regel zijn jaren met het grootste koersverlies ook de jaren waarin de verliezen binnen een korte periode tijdens dat jaar het grootst zijn. Denk aan de jaren 1987, 2002 en 2008. Er zijn echter ook uitzonderingen. Zoals 1998, waarin de MSCI Europe Index voor een korte periode met 31% daalde. Het volledige jaar 1998 liet niettemin een koerswinst van 20% zien, aldus JPMAM. De pan-Europese index leed in 2009 een tussentijds verlies van 26%, maar boekte over het volledige jaar een winst van 23%.

Geduld wordt beloond

De koersuitslagen binnen een jaar kunnen dus fors zijn. En dat zorgt voor onrust. Beleggers met een langetermijnvisie kunnen moed putten uit het feit dat de invloed van extreme koersuitslagen minder wordt naarmate de beleggingshorizon van de belegger langer is. De data van JPMAM voor de S&P500 Index vanaf 1950 illustreert dit geruststellende inzicht. Het verschil tussen het hoogste en laagste rendement is over één jaar enorm. Met +61% als hoogste en -43% als laagste. Bij een langere beleggingshorizon worden de verschillen tussen hoogste en laagste rendement steeds kleiner: +21% tegen -3%. De aandelenbelegger met geduld wordt dus beloond.

Die kennis kunt u goed gebruiken tijdens onrustige tijden op de beurs. Overweegt u te handelen,  begin dan eerst eens met de volgende vragen.

  • Wat is de termijn waarop ik beleg?
  • Zijn mijn beleggingen niet te hoog gewaardeerd?
  • Is de financiële balans van de bedrijven uit mijn portefeuille wel sterk genoeg?

Want als de huidige correctie uitmondt in iets nog veel onaangenamers zoals een echte crash, lopen aandelen en obligaties van bedrijven met de zwakste balans en de hoogste waardering het grootste risico op permanente schade. Een wond die ook de tijd helaas niet kan helen.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!