Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 8 feb 2018 09:00

ECB loopt achter de feiten aan

0 0 Leestijd ongeveer

De lage rentestanden in de EU zijn steeds moeilijker te rijmen met de sterke vorm van de Europese economie. Met reële rentes die in grote delen van de regio nog altijd negatief zijn, lijkt de ECB achter te lopen op de rentecurve.

Economische data in Europa vertonen een beeld dat al vele jaren niet meer is gezien. Bedrijfsinvesteringen nemen een hoge vlucht en het consumentenvertrouwen blijft maar stijgen. Het geld rolt weer. Toch staan de Europese rentes nog immer zeer laag. De 10-jarige Duitse staatsobligatie, de Bund, levert momenteel bijvoorbeeld een rendement van slechts 0,7% – aan het begin van dit jaar zelfs maar 0,3%.

Goed op de rails

Die lage Europese renteopbrengsten hebben alles te maken met de ECB en haar agressieve kwantitatieve versoepelingsprogramma, dat gedurende het grootste deel van 2018 zal worden voortgezet. Dat beleid is zeer succesvol geweest in de opbouw van de Europese economie nadat in 2008 de financiële crisis was uitgebroken. Maar hoewel alles economisch weer goed op de rails staat, blijft angst de boventoon te voeren. De ECB heeft waarschijnlijk met een te schuin oog gekeken naar hoe de economieën vertraagden in Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zweden toen die landen hun rentevoeten al verhoogden. Dat risico wil de ECB niet lopen.

Maar met haar klaarblijkelijk geringe geloof dat het huidige economische succes zichzelf in stand kan houden, loopt de ECB het gevaar om te laat aan te vangen met de verkrappingscyclus. Als de goede economische groeicijfers in Europa zich dit jaar echter blijven voortzetten, kan de ECB door macro-economische omstandigheden worden gedwongen om de rente eerder te verhogen dan verwacht. Op dit moment is de consensus dat de eerste rentemaatregel pas ver in 2019 zal plaatsvinden.

Sterke euro drukt inflatie

Voorlopig houdt ECB-voorzitter Mario Draghi met zijn rentebeleid vooral vast aan de inflatiedoelstelling van 2%. Daar ligt Europa met zo’n 1,4% nog wel een stuk onder. Dat wordt mede veroorzaakt door een sterke euro. Deze houdt de importprijzen laag, en daarmee de inflatie.

Naast de prijzen van producten, is ook loongroei een belangrijk onderdeel van kerninflatie. De wisselwerking tussen werkloosheid en inflatie wordt uitgedrukt in de zogeheten Phillipscurve. Die is in Europa nog goed van toepassing in vergelijking met veel andere landen: afwezig in Japan en steiler oplopend dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. De Phillipscurve leert dat krapte op de arbeidsmarkt uiteindelijk moet leiden tot loonstijgingen. Dit impliceert dat een aanhoudend krachtig herstel in de eurozone een stijging van de reële lonen veroorzaakt naarmate de werkloosheid verder daalt. Hierdoor zal inflatoire druk ontstaan.

Monetair dilemma

De Amerikaanse Phillipscurve mag dan platter zijn dan de Europese, de eerste serieuze tekenen van loongroei kwamen vorige week wel uit de VS. Het gemiddelde uurloon van Amerikaanse werknemers steeg in de maand januari met 2,9% jaar-op-jaar harder dan verwacht. Het gemiddelde uurloon kwam uit op het hoogste niveau sinds de financiële crisis. De rente op de 10-jarige Treasuries schoot omhoog en kwam erg dicht in de buurt van 3%, het grote weerstandsniveau dat sinds eind 2013 niet meer is gezien.

Met het oplopende verschil tussen de Amerikaanse en Europese rente wordt het monetaire dilemma van de ECB misschien wel eerder opgelost dan het zich nu laat aanzien. Wanneer beleggers – altijd op zoek naar het hoogste rendement – hun euro’s inruilen voor dollars, zou neerwaartse druk op de Europese munt kunnen ontstaan. Met als gevolg dat inflatie in de EU eindelijk eens echt gaat oplopen. Mocht dat gebeuren, dan heeft de ECB geen excuus meer om de rente niet voor het eerst sinds lange tijd te verhogen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!