Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Jaap Barendregt, 7 feb 2018 11:45

Offensieve portefeuille geraakt door beursval

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

De offensieve portefeuille bleef vanzelfsprekend niet onberoerd door de sterke daling van de aandelenkoersen. Afgelopen week sloeg de twijfel toe over de houdbaarheid van de steeds maar stijgende beurskoersen.

In de VS was de beursreactie verrassend fel, met -7% voor de aandelen in twee dagen tijd (vrijdag en maandag). Dinsdag was er dan weer licht herstel. In Europa was de twijfel kennelijk wat kleiner, want de koersen daalden minder. De trekker van de twijfel bij de beleggers werd overgehaald door een onverwacht hoge loonstijging in januari. Die verhoogde de vrees voor stijgende inflatie en rentes.

Wisseling in offensieve portefeuille

De stoploss op BIC van €85 werd de afgelopen week geraakt en het aandeel is verkocht. In plaats daarvan hebben we het Amerikaanse Priceline (PCLN) opgenomen in de offensieve portefeuille, tegen een koers van omgerekend €1479. Priceline is provider van online reizen en gerelateerde services en is vooral bekend als moederbedrijf van de online bookingssite Booking.com. Een markt waarvoor geldt: the winner takes it all. Toeristen zoeken hotels, hotels zoeken toeristen, en zij vinden elkaar op Booking.com. Hier versterkt het effect van elkaar vindende partijen zich. Dit geeft Priceline schaalgrootte en onderhandelingsmacht. Hotels kunnen zich niet veroorloven om Booking.com links te laten liggen, terwijl toeristen niet verder zoeken door gebruiksgemak, groot aanbod en de lage prijs. Naast hotels is het inmiddels ook mogelijk om restaurants op de site te vinden. Behalve Booking.com vallen er nog vijf andere hoofdlabels onder Priceline, waaronder rentalcars.com.

Priceline maakt al jaren een heel sterke groei door. In 2007 kwam omzet uit op $1,4 mrd en de winst per aandeel op $4,69, waar analisten voor 2017 uitgaan van een omzet van $12,5 mrd en een winst per aandeel van $74,56. De winst per aandeel is daarmee het 16-voudige van negen jaar geleden. Wij gaan er van uit dat Priceline haar omzet en winst nog jaren kan laten groeien.

Rendement

Het rendement in 2018 van het aandelensegment van de portefeuille raakte door de gebeurtenissen van de laatste dagen in de min (van +3,2% naar -2,3%). Ook alle andere onderdelen belandden in het rood. Het jaar is echter nog maar net begonnen. De winstverwachtingen van de bedrijven en de macro-economische ontwikkelingen blijven gunstig en daar gaat het vooral om. Er komt dus herstel.

+55,9%, 2 november 2010 – 6 februari 2018

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!