Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 7 feb 2018 13:15

Beter Beleggen: diversificatie versus concentratie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Er zijn verschillende manieren om het beleggingsrisico te spreiden. Bij alle activa staat de relatie rendement en risico centraal. Dit geldt niet alleen voor aandelen of obligaties, de twee meest gangbare vermogenscategorieën, maar ook voor cryptomunten, grondstoffen, termijncontracten en onroerend goed. Het maakt hierbij niet uit of u belegt in individuele vermogenstitels of in collectieve instrumenten, zoals beleggingsfondsen, indices of trackers.

Door activa te kopen, aanvaardt u een zeker risico met de verwachting om binnen een min of meer overzienbare termijn een vergoeding met een hoger rendement op te kunnen strijken. Maar hoeveel risico loopt u als u aandelen of obligaties koopt?

Tegenspoed

Aandelen renderen in de regel 4 tot 8% procentpunt beter dan obligaties en spaardeposito’s. De keerzijde is echter dat ze flink in waarde kunnen dalen. Als het tegenzit gebeurt dit zelfs over meerdere jaren, zoals in 2000-2002 na het knappen van de internetzeepbel. Dergelijke langere periodes van tegenspoed zullen zich ook voor in de toekomst voordoen.

Gemeten vanaf 1980, harkte de S&P500 door de jaren heen een samengesteld (totaal)rendement binnen van gemiddeld 11,8% per jaar, inclusief dividend. Daar waren jaren bij van +37%, zoals 1995, en -37%, zoals in 2008, waarbij de drawdowns opliepen tot ruim boven de 50%.

Als u niet bestand bent tegen dergelijke tussentijdse verliezen, dan zijn obligaties of spaardeposito’s een waardig alternatief. Vindt u drawdowns van 10% nog te veel, dan moet u al uw geld op een spaarrekening laten staan. Want de koers van obligaties reageert op renteveranderingen in de markt en als u ze niet tot de vervaldag aanhoudt, dan loopt u ook met goudgerande obligaties het risico op koersverlies.

Optimale verdeling

Goed beleggen vraagt om een evenwichtige aanpak die aansluit bij uw doelen. Wie als dertiger aan pensioensparen wil doen, doet er goed aan om met al zijn spaargeld aandelen te kopen. Want bij een beleggingshorizon van 25 jaar of meer hebben aandelen historisch gezien het laagste risico.

Bij een horizon van tien jaar bestaat de optimale verdeling van aandelen en obligaties uit 60/40. Dat wil zeggen 60% aandelen en 40% obligaties, goed gespreid over regio’s en sectoren. Uit optimalisatieberekeningen komt verder naar voren dat bij een beleggingshorizon van minder dan drie jaar aandelen uit den boze zijn. Historisch gezien doet u er dan verstandig aan om obligaties te kopen.
An sich biedt spreiding de mogelijkheid om binnen een beleggingsportefeuille het risico te dempen. Veelal is de keerzijde van diversificatie een lager rendement. Als u de markt wilt verslaan, dan moet u ieder geval niet te veel spreiden. Studieboeken leren dat naarmate u in meer aandelen belegt, het risico alsmaar kleiner wordt. Des te opvallender is het dat topbeleggers zelden zo te werk gaan.

Beleggers die veel verschillende aandelen in bezit hebben, weten uit eigen ervaring dat de spectaculaire winst van één aandeel nooit een noemenswaardig effect sorteert op het resultaat van de totale portefeuille. Dat geldt trouwens ook voor spectaculaire tegenvallers.

Concentratie

Als belegger met een handvol aandelen bent u in elk geval verzekerd van een niet-gemiddeld rendement. Concentratie brengt met zich mee dat wanneer de koers van een aandeel met tientallen procenten onderuit gaat, de kans groot is dat ook de waarde van de aandelenportefeuille met procenten zakt.
Beleggers die een geconcentreerde portefeuille op na houden, schenken in de regel veel aandacht aan de waardering van het bedrijf. Dat stelt hen in staat om de aandelen eruit te halen waarvan het niet zo waarschijnlijk is dat ze op lange termijn zwaar zullen teleurstellen.

Het doel van diversificatie is risicospreiding en rendementsopbouw. Door het risico te spreiden, wil men een krachtbestendige beleggingsportefeuille samenstellen. Tegelijk hoopt men door meerdere activa te kopen, verschillende bronnen van rendement aan te boren.

Leeftijdsgebonden

De ideale verhouding tussen obligaties en aandelen is afhankelijk van uw risicotolerantie. Zonder kennis van uw persoonlijke situatie kunnen we stellen dat de juiste verhouding leeftijdsgebonden is. Naarmate u ouder wordt, kunt u beter minder in aandelen beleggen. De ezelsbrug 100 – leeftijd is een goede vuistregel om het percentage aandelen te berekenen dat u in uw beleggegingsportefeuille mag aanhouden.

Ook benadrukken de meeste financieel adviseurs dat u 10% van uw werkkapitaal in cash moet aanhouden. Dit zogenaamd om te kunnen profiteren van grote koersdalingen. De ware reden is echter om te voorkomen dat u bij een eventuele crash op het slechtst mogelijke tijdstip moet verkopen. Ook al hebt u uw geldzaken goed op orde, er doen zich altijd onvoorzienbare omstandigheden voor die vragen om ingrijpen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!