Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Koen Lauwers, 6 feb 2018 14:36

Landbouwgrondstoffen nog steeds goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

De prijzen van granen en landbouwgrondstoffen bleven vorig jaar achter bij die van het brede grondstoffencomplex. Maar in januari zette ook deze categorie een herstelbeweging in. Wintertarwe werd 9% duurder, terwijl soja en maïs respectievelijk 6% en 3% lieten bijschrijven. Ook vorige week steeg de tarweprijs door toenemende bezorgdheid over de kwaliteit van de wintertarwe. Een aantal gebieden waar het gewas wordt verbouwd, kampt met droogte. Vrijdag zorgde een herstel van de dollar voor winstnemingen, omdat een duurdere Amerikaanse munt ongunstig is voor de export. Volgende maand publiceert het Amerikaanse ministerie van Landbouw een rapport met schattingen over de benutting van de landbouwoppervlakte in de VS. In aanloop hierop kan de volatiliteit op de granenmarkten toenemen.

Cacao goed op dreef

Ook cacao speelde zich in de kijker met een stijging van 5,5%. Eind vorige week klom de cacaoprijs zelfs naar het hoogste peil in meerdere maanden. De belangrijkste oogstperiode in de twee grootste cacaoproducerende landen (Ivoorkust en Ghana) is intussen zo goed als voorbij. De focus van de markt zal de komende weken en maanden verschuiven naar de weersomstandigheden. Naast de goedkopere dollar speelt ook de verwachting dat zich de komende tijd een verdrogende harmattan-wind zal ontwikkelen in West-Afrika. Daardoor zouden de opbrengsten dit oogstjaar onder het recordniveau van 2017 uitkomen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.