Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Jaap Barendregt, 6 feb 2018 10:38

Beurzen vandaag: daling AEX blijft beperkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers in zowel positieve als negatieve zin op de Europese en Amerikaanse beurzen. Met vandaag: daling AEX blijft beperkt.

Gisteren in de VS waren de Amerikaanse beurzen sterk in mineur (-4,1) en de Aziatische beurzen volgden vanochtend vroeg Nederlandse tijd. Het was daarom spannend om de AEX-index te volgen. Die startte in de min, zij het aanzienlijk minder sterk dan elders (ongeveer -3%). Maar meteen zette een stijging in (van 523 naar 528, zie grafiek). Voor de rest van de dag is het afwachten. Om 10 uur was de AEX-index op 532 beland.

 

Angst voor rente en inflatie

De lichte paniek kwam vrijdag al vanuit de VS, waar de lonen in januari meer bleken te zijn gestegen dan verwacht. Dit voedde de inflatie- en rente-angst. Hogere rentes betekenen dat toekomstige winsten van bedrijven lager worden (in huidige munt gemeten) en dat is slecht voor beurskoersen. Bovendien stijgt de tienjaarsrente, waardoor de rente een concurrent wordt voor het dividendrendement. Kortom, reden voor beleggers om uit aandelen te stappen en de koerswinsten te incasseren. Niet uitgesloten kan worden dat beleggers die via opties op hogere koersen hadden gespeculeerd, nu scheef zaten en snel moesten verkopen. Dat is dan een tijdelijk effect.

Het is ook de vraag of de beleggers niet teveel waarde hebben gehecht aan de loonstijging. We kenden per slot van rekening een jaarwisseling waarna soms institutionele effecten een rol spelen, zoals hogere minimumlonen en bonussen. Maar goed, de reactie weerspiegelt de spanning die al enige tijd in de aandelenmarkten was gekropen.

Individuele koersen

Onnodig te melden dat er weinig aandelen zijn die in de plus staan. In de AEX-index is er geen een. In de AMX-index profiteert Flow Traders van de toegenomen volatiliteit in de beurzen, met +8%. Grootste dalers zijn Altice en Galapagos met -4% in de AEX-index en TomTom met -9% en OCI met -8% in de Midcap-index. Probiodrug voert de dalers met -5% aan in de ASCX-index.

Ook in Europa zijn er geen stijgers onder de grootste fondsen. Duitse bedrijven voeren de dalers aan: Volkswagen (-4,5%), Münchener Rück (-3,9%), Deutsche Post (-3,9%), gevolgd door BASF, Allianz, Deutsche Bank en Adidas.

In de Amerikaanse S&P-index waren twee stijgers. Het waren de relatief onbekende TripAdvisor (+3,7%) en Church & Dwight (+2,4%). Estee Lauder, een tip van ons, deed het met -0,07% ook niet slecht. De grootste daler was Wells Fargo, dat van de Fed welhaast een tijdelijk groeiverbod kreeg opgelegd totdat intern de compliance-zaken op orde zijn gebracht.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!