Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Koen Lauwers, 6 feb 2018 13:55

Bescheiden herstel bij EUR/CHF

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

De euro steeg vorig jaar tegenover de meeste valuta in waarde. Dit was ook het geval in verhouding tot de Zwitserse frank. Het EUR/CHF-valutapaar klom van 1,06 naar 1,17. Op 15 januari bereikte de Zwitserse munt met 1,1833 het laagste niveau in drie jaar. De Schweizerische Nationalbank (SNB) voert een extreem soepele monetaire politiek met een negatieve rentevoet (-0,75%).

Maar de afgelopen weken daalde de EUR/CHF opnieuw richting 1,16. Het paar verloor in januari 1,2% en dat was voor de CHF de sterkste stijging in negentien maanden. Is de trend gebroken en staat de CHF aan de start van een herstelbeweging, of gaat het om een tijdelijke technische correctie? De SNB drukte alvast alle hoop op een vroegtijdig einde van de soepele monetaire politiek de kop in.

Hervatting van dalende trend?

De consensusverwachting is dat het herstel van de CHF een tijdelijk fenomeen is. Analisten gaan ervan uit dat de dalende trend tegenover de euro wordt hervat en dat het valutapaar weer richting 1,2 evolueert. De Zwitserse frank is een typische ‘safe-havenmunt’. De lage volatiliteit op de financiële markten en het uitblijven van politieke risico’s in de eurozone waren vorig jaar twee belangrijke elementen achter de waardedaling. Maar de volatiliteit kan alleen maar stijgen en de naderende verkiezingen in Italië kunnen de onrust in Europa weer aanwakkeren. Een hernieuwde daling van de frank is daarom nog geen uitgemaakte zaak.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.