Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 6 feb 2018 16:25

Amazon zet nieuwe stap op groeipad

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Internetgigant Amazon profiteert optimaal van de verschuiving naar online winkelen. De omzetgroei bereikt het hoogste niveau in vijf jaar.

Amazon maakte over het vierde kwartaal de status van groeiwonder opnieuw waar. De omzet van $60,5 mrd lag 38% hoger dan een jaar eerder. Die groei komt op 36% als rekening gehouden wordt met de impact van de goedkopere dollar. De inkomsten van het internetconcern groeien al meer dan 60 kwartalen met ruim 20%.

De sterke inkomstenstijging wordt in de eerste plaats gedreven door hogere service-inkomsten: +46% naar $19,1 mrd. Het concern heeft via Amazon Web Services (AWS) een ijzersterke positie op de markt voor cloudoplossingen. Bedrijven kunnen met deze dienst besparen op het bouwen en onderhouden van een eigen IT-systeem. De omzet van AWS steeg met 45% naar $5,1 mrd. Met een bedrijfsresultaat van $1,4 mrd (+46%) is de divisie een echte melkkoe voor Amazon.

Extreme waardering

Het bedrijfsresultaat steeg op concernniveau met 69% naar $2,1 mrd en de nettowinst ging met 148% omhoog naar $1,9 mrd. Over heel 2017 kwam de winst op $3 mrd (+27%), wat neerkomt op $6,15 per aandeel. Daarmee komt de k/w over dat jaar op meer dan 200.

Die extreme waardering is alleen mogelijk doordat Amazon veel sterker focust op omzetgroei dan op winstmarge. Door hoge kosten voor de uitbouw van het distributienetwerk kromp het bedrijfsresultaat van de internationale activiteiten bijvoorbeeld van -€487 mln naar -€919 mln. Op de Amerikaanse thuismarkt, waar Amazon al een zeer groot netwerk heeft, verdubbelde het bedrijfsresultaat naar $1,7 mrd.

Investeren in verdere groei

De onderneming blijft de komende jaren volop investeren in verdere groei. Voor $5 mrd wordt een tweede hoofdkantoor gebouwd in de Verenigde Staten, waardoor er 50.000 arbeidsplaatsen bijkomen. Vorig jaar nam het concern wereldwijd al bijna 130.000 werknemers aan. Hierdoor slaagt Amazon er heel goed in om optimaal te profiteren van de structurele verschuiving naar online winkelen.

Op de beurs wordt dat weerspiegeld in een koersstijging van bijna 70% in de afgelopen twaalf maanden. Ondanks de extreem hoge waardering blijft het houdadvies met het oog op de hoge omzetgroei en sterke marktpositie voorlopig van kracht.

Amazon in cijfersQ4 2017Q4 2016
Omzet$60,5 mrd$43,7 mrd
Bedrijfsresultaat$2,1 mrd$1,3 mrd
Nettowinst$749 mln$1,9 mrd

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!