Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 5 feb 2018 10:13

Heijmans op weg naar winstherstel

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Het gaat weer goed in de bouw. De huizenmarkt is de stuwende kracht achter het herstel, maar ook de vraag in de infra en utiliteitsbouw trekt aan. Dit moet Heijmans in staat stellen om de winstgevendheid naar een structureel hoger niveau te tillen.

Heijmans kijkt qua resultaten terug op een verloren decennium. In de tien jaar tot en met 2016 leed het bouwbedrijf een cumulatief verlies van maar liefst €310,9 mln. Heijmans kampte niet alleen met een aanzienlijke verslechtering van de marktomstandigheden na de kredietcrisis, maar ook met een onthutsend zwakke risicobeheersing. Slechte uitvoering van diverse grote projecten leidde tot hoge faalkosten.

Omdat Heijmans de crisis in ging met weinig vet op de botten, moest het ook nog eens meerdere keren een beroep doen op de aandeelhouders. Dat heeft geresulteerd in een aanzienlijke winstverwatering en een koersval van €70 naar momenteel bijna €10. Maar het ziet ernaar uit dat de gifbeker nu helemaal leeg is.

Innovatief vermogen
De bouwsector staat niet bekend om haar innovatieve karakter, maar Heijmans werkt wel degelijk aan diverse interessante nieuwe concepten en technologische ontwikkelingen. Denk aan zelfherstellend asfalt, energieopwekkende geluidswallen en lichtgevende bewegwijzering die overdag energie oplaadt. Succes boekt het bedrijf ook met zijn tijdelijke mobiele huurwoningen ‘ONE’. Daarvan zijn er al 135 verkocht.

Gouden jaren

Na jaren van kwakkelen zit de Nederlandse bouwsector eindelijk weer stevig in de lift. Zo is de bouwproductie vorig jaar met 5% gestegen, het derde achtereenvolgende jaar van groei. En het herstel zet door. De recentste prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gaat uit van 4,5% groei in zowel 2018 als 2019. Daarmee zou de bouwproductie volgend jaar uitkomen op bijna €69 mrd. Dat is weer boven het niveau van voor de crisis. Daarna zal de groei naar verwachting afnemen naar 2% per jaar in de periode 2020-2023.

Grote aanjager van de hausse is vooralsnog vooral de woningbouwproductie, die vorig jaar met 10% is toegenomen. De productiestijging zal hier duidelijk afzwakken, maar daar staat een opleving van de utiliteitsbouw en de inframarkt tegenover. Volgens het EIB wordt infrastructuur zelfs de belangrijkste groeisector binnen de bouwsector in de komende twee jaar. Het instituut verwacht een toename van investeringen met 7% in 2018 en bijna 10% in 2019. Dat is te danken aan de overheid. Na enkele jaren van stevige bezuinigingen krijgen provincies en gemeenten meer geld voor nieuwbouw en herstel van wegen, sluizen en bruggen.

Het gunstige beeld aan de vraagzijde wijst bijna op gouden jaren voor de Nederlandse bouw, zo stelt het EIB. Toenemende tekorten aan personeel en materiaal vormen een knelpunt, maar het onderzoeksbureau verwacht dat dit de groeicijfers de komende twee jaar slechts met 0,5 procentpunt zal drukken. Vóór de crisis was de sector namelijk ook in staat om personeelstekorten goed op te vangen. Om de woningbouwproductie op te voeren zullen er wel meer bouwlocaties moeten komen. De politiek is zich hiervan bewust en het EIB rekent dan ook op stimuleringsmaatregelen.

Probleemprojecten

Bij dit geschetste zonnige marktbeeld willen wij wel een aantal kanttekeningen plaatsten. Door de lange vergunningstrajecten zal het bijvoorbeeld wel even duren voordat er meer nieuwe bouwgrond beschikbaar is. Bovendien moeten de bouwers er nog maar in slagen om de rap stijgende kosten van personeel, onderaannemers en materiaal door te berekenen. Bij langlopende projecten die in het verleden tegen te lage prijzen zijn aangenomen, komen de winstmarges al snel onder druk. Dit heeft Heijmans de afgelopen jaren aan den lijve ondervonden.

Het bedrijf stelt echter al langer marge boven volume en is nog selectiever geworden bij het aannemen van nieuw werk. Daardoor is de orderportefeuille hoogstwaarschijnlijk een stuk gezonder dan in het verleden. De resterende grote probleemprojecten lijken bovendien onder controle. Het aandeel in de nieuwbouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Utrecht zal worden overgedragen aan consortiumpartner Strukton. Dat leidt mogelijk tot een extra last van €10 mln, bovenop de reeds gevormde voorziening van €10 mln. Daarnaast kan het geschil over het ontwerp van de Wilhelminasluis in Zaandam nog voor een negatieve verrassing zorgen. Volgens Heijmans lijkt de voorziening van €8 mln echter toereikend.

Verlies wordt winst

Verwacht wordt dat de bouwer in 2017 voor het eerst sinds jaren weer een positief resultaat zal boeken. De cijfers komen op 23 februari naar buiten. In de eerste jaarhelft werd het operationele verlies van €15 mln omgebogen in een winst van €3 mln dankzij een sterk herstel bij infra en de goede gang van zaken in de woningmarkt. Op een omzet van €646 mln komt dat neer op een operationele winstmarge die niet hoger is dan 0,5%.

Heijmans ziet 2017 echter als een overgangsjaar waarin de eerste stap wordt gezet naar een structureel herstel van de winstgevendheid. Vooral de infra- en utiliteitsdivisie kunnen in potentie veel hogere winstmarges behalen. Net als vóór de crisis, moet een ebit-marge van minimaal 2-3% voor de gehele onderneming haalbaar zijn. Gemiddeld genomen gaan analisten ervan uit dat de marge dit jaar al naar circa 2,3% stijgt, wat zich op een omzet van ruim €1,4 mrd zal vertalen in een winst per aandeel van naar schatting €0,78. Gaat de marge op termijn richting de 3% en is er nog wat omzetgroei, dan komt de winst per aandeel al snel boven de €1 uit.

Voorschot

Beleggers hebben al een voorschot genomen op een krachtig winstherstel en betalen nu 12,4 keer de verwachte winst voor dit jaar. Dat is een waardering waarbij enige voorzichtigheid toch wel op zijn plaats is. Heijmans heeft als gevolg van een zwak project- en risicomanagement een historie van tegenvallers, ook in de bloeiperiode van voor de kredietcrisis. Hoewel het risicoprofiel is verbeterd, blijft de concurrentie op de Nederlandse bouwmarkt groot en zijn de winstmarges laag. De ruimte om tegenslagen op te vangen is daarom beperkt. Wij gaan dan ook niet verder dan een houdadvies.

Sterke balans na desinversteringen
Dramatische verliezen en te hoge schulden noopten Heijmans tot een vertrek uit het buitenland. Begin vorig jaar zijn de Belgische en Duitse dochterbedrijven verkocht, nadat het bedrijf veel eerder al de Britse markt de rug had toegekeerd. De nettoschuld is gedaald van €100 mln naar €45 mln eind juni 2017, en de solvabiliteit keerde terug naar een acceptabel niveau van 27%. Vanaf dit jaar gelden weer de oude afspraken met de banken, ofwel een maximale nettoschuld/ebitda ratio van 2,5. Dat zal geen probleem opleveren, mits er geen nieuwe lijken uit de kast rollen.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!