Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Christian Slagter, 4 feb 2018 10:00

Aandelenkoersen stijgen verder in 2018

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Deutsche AM rekent voor 2018 op verder stijgende aandelenkoersen, maar het wordt niet zo’n topjaar als 2017.

Bedrijven barsten volgens Deutsche AM van vertrouwen, onder andere dankzij volle orderboeken. Uit ramingen blijkt dat in 2017 de bedrijfswinsten in de VS, Europa, opkomende markten, Japan en China procentueel met dubbele cijfers zijn gegroeid. Zowel ontwikkelde als opkomende markten verrassen daarnaast met positieve economische data. Zelden in de recente geschiedenis waren er zo weinig landen in recessie als in 2018. Deze cijfers worden volgens Deutsche AM alleen overvleugeld door sentimentindicatoren. Zo staat het consumentenvertrouwen in Europa en de VS op het hoogste niveau in zeventien jaar. Wel ziet Deutsche AM dat de balansen van bedrijven enigszins verslechteren. De analisten blijven echter positief over 2018 en rekenen op een wereldwijd economische groei van 3,8%.

Verder blijven rentes en volatiliteit naar verwachting laag, maar staan aandelenwaarderingen boven hun historisch gemiddelde. Een verdere stijging van de waarderingen lijkt volgens Deutsche AM onwaarschijnlijk. Er wordt rekening gehouden met een lichte daling van de koers-winstverhoudingen. De totale opbrengsten zullen naar verwachting in bijna alle markten uitkomen op een hoog eencijferig percentage. Dit baseert Deutsche AM enerzijds op de bedrijfswinsten, die in de ontwikkelde markten met een hoog eencijferig percentage zullen groeien en in de opkomende marken met gemiddeld 15%. Anderzijds zal het gemiddelde dividendrendement in de VS en Japan ongeveer 2% bedragen en in Europa circa 4%.

Op sectorniveau blijft Deutsche AM procyclisch, waarbij in navolging van 2017 in 2018 de technologiesector waarschijnlijk de kar zal trekken. De sterke koersstijgingen over het afgelopen jaar maakt de sector volgens Deutsche AM wel kwetsbaar bij een mogelijke neergang. Verder kan de financiële sector volgens Deutsche AM een groeidrijver zijn. De VS versoepelt namelijk zijn wetgeving, terwijl de Amerikaanse rentetarieven waarschijnlijk stijgen. In Europa neemt de consolidatie van de sector verder toe en zullen herstructureringsinspanningen zich naar verwachting uitbetalen.

Hoewel Deutsche AM over het algemeen positief is, wordt niet verwacht dat 2018 net zo’n topjaar wordt als 2017. Kijkend naar de lengte van de rally kan dit beleggers nerveus maken. Onverwachte inflatiecijfers, tegenvallende groeiratio’s van China of de ineenstorting van het Amerikaanse belastinghervormingsplan kunnen de rally een halt toe roepen. Dit kan ertoe leiden dat beleggers abrupt hun posities afbouwen. Gezien de economische verwachtingen ziet Deutsche AM deze tegenslagen echter als een instapmogelijkheid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!