Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Hildo Laman, 2 feb 2018 09:18

Bitcoin biedt nog geen enkele houvast

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Het afgelopen jaar veroorzaakten de bitcoin en andere digitale munten een ware goudkoorts onder beleggers en speculanten. Hoe zitten deze cryptocurrencies in elkaar? En waarom zou je er wel of niet in beleggen?

De laatste maanden kon vrijwel niemand ontkomen aan de constante stroom nieuws over de bitcoin, de digitale munteenheid die een paar jaar lang een slapend bestaan leidde maar waarvan de koers ineens explodeerde en tot duizelingwekkende hoogte steeg. Maar de bitcoin is lang niet de enige digitale munt die er bestaat – en zeker ook niet de enige die recent een grote koersstijging heeft laten zien.  In het kielzog van de opmars van de bitcoin en andere cryptocurrencies (de gangbare naam voor digitale munten) vonden er bovendien introducties plaats van talrijke andere ‘computermunten’. De hausse aan ICO’s (initial coin offerings) bracht de autoriteiten in China er zelfs toe om de introductie van nieuwe cryptocurrencies te verbieden.

Blockchain

Wat cryptocurrencies bijzonder maakt, is de technologie erachter: de ‘blockchain’. Een blockchain is een soort grootboek, of register, waarin gedetailleerd transacties of andere informatie wordt bijgehouden. Dat gebeurt echter niet door één centrale partij. Vele partijen kunnen de data in het grootboek inzien, controleren en nieuwe data toevoegen. De juistheid van die nieuwe data wordt vervolgens door andere partijen gecontroleerd. Daardoor is de blockchain een veilige manier om transacties uit te voeren.

Het werkt als volgt: als iemand een cryptomunt ontvangt of uitgeeft, ontstaat er een transactie. Met die transactie zijn verschillende details gemoeid: de hoeveelheid – bijvoorbeeld een halve bitcoin – en natuurlijk de gegevens van degene die de munt uitgeeft of verkoopt. Persoonsgegevens zijn meestal vervat in een code, niet een naam of bankrekeningnummer. Ook de gegevens van de ontvanger/koper horen erbij. Al dit soort gegevens wordt samen met de data van een aantal andere transacties opgeslagen in een ‘block’, een soort databestand.

Hash

Elke block heeft een ‘hash’, een soort identificatiecode, die door een algoritme wordt gecreëerd. De hash zorgt ervoor dat software niet alle data in een block helemaal hoeft af te lezen. Het lezen van de hashcode volstaat. Dit versnelt het proces enorm. Zodra er een bepaald aantal transacties is afgerond, wordt daar een block van gemaakt. Dit nieuwste block heeft niet alleen een eigen hash, maar bevat – ter controle – ook de hash van het voorgaande block. Daardoor ontstaat er als het ware een keten (de ‘chain’) van blocks, de blockchain.

Wordt in een bepaald block een transactie achteraf gewijzigd, bijvoorbeeld door hackers, dan verandert automatisch de hash van dit block. Daardoor klopt echter de keten na dit block niet meer, want het volgende block verwacht een andere hash. Dat betekent dat het aangepaste block niet als geldig zal worden geaccepteerd. De hele blockchain aanpassen lukt ook niet. Het creëren van een nieuw block met hash wordt namelijk bewust vertraagd, tot bijvoorbeeld tien minuten per block. De hele keten aanpassen gaat dus veel tijd kosten, en dat maakt het bijna onmogelijk om de hele chain te veranderen. Dit zorgt ervoor dat de transacties in de blockchain veilig zijn.

De blockchain wordt door vele verschillende (digitale) partijen – het netwerk – bijgehouden. Al die partijen hebben een kopie van de chain en alle kopieën van de blockchain moeten identiek zijn. Als je de blockchain wilt veranderen, zal je dus elke kopie moeten veranderen. Een extra slot op de deur…


Wilt u meer weten over wat wij vinden van de bitcoin? Lees het volledige artikel nu hier:

Waarom digitale munten geen solide belegging zijn

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.